Радикальна партія не виходила з коаліції
Радикальна партія не виходила з коаліції

До нинішньої коаліції входить і Радикальна партія. Таку точку зору висловив у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com політичний експерт, співзасновник Українського інституту майбутнього Тарас Березовець.

Нагадаємо, що сам лідер РП Олег Ляшко неодноразово спростовував це. Хоча у парламенті часто можна спостерігати тандемні голосування разом з іншими учасниками коаліції за важливі для неї законопроекти.

«Коаліція, безсумнівно, існує. Коли кажуть: «Покажіть нам коаліцію на папері», то я вам скажу, що насправді до її складу де-юре входить і Радикальна партія. І досі вона не вийшла з коаліції, бо нема офіційної письмової заяви. Юридично Радикальна партія перебуває в коаліції разом із БПП та «Народним фронтом». Тому й бачимо стабільне голосування — 240–260 голосів. В Україні де-юре діє коаліція з трьох політичних сил: БПП, НФ та РП, яка сукупно дає понад 226 голосів. Тому коаліція не фіктивна», — пояснює він.

За  словами політолога,  коаліція  є, але перекроювати її ніхто не буде,  адже надто хитка конструкція.  Відтак, через це і завис ряд кадрових призначень  в КМУ та парламенті.

Сьогодні три міністерства мають в.о. — Мінагрополітики, Міністерство інформації та Міністерство охорони здоров’я. Є претензії до міністра фінансів та міністра палива й енергетики, яких теж можуть замінити. Тобто, 5 міністерств на кону. Чому не хочуть? Так порушиться баланс. Діє неофіційна домовленість між «Народним фронтом», Петром Олексійовичем і Володимиром Гройсманом щодо міністрів. Конкретно домовитися про кандидатури не можуть, триває змагання за окремі міністерства. Тому щойно почнуть продавлювати щось одне, одразу розпочнеться дисбаланс: НФ не голосуватиме, або ж прем’єр саботуватиме загальну роботу», — розповідає він.

При цьому політолог визнає, що якщо в інших міністерствах ситуація без офіційних міністрів ще терпить, то в Мінагрополітики — ні. Складність призначення аграрного міністра фактично зупинила аграрну реформу та поставила на паузу земельну.

Дійсно, Мінагрополітики має отримати повноцінного міністра, бо без нього маємо серйозний клопіт. Та з іншого боку, його призначення не вирішить питання земельної реформи. У нещодавньому зверненні Президент заявив про її відкладення. Немає згоди в колах бізнес-елітах щодо цього питання. Слід проводити інформаційну кампанію для людей і пояснювати, у чому переваги земельної реформи й вільного ринку. На це потрібно щонайменше рік-два. Я вважаю, що земельну реформу найближчим часом не тягнутимуть через парламент… Наскільки мені відомо, зараз це квота  (управління Мінагрополітики. — Авт.) прем’єра і його влаштовує в.о. міністра», — підсумував він.

Причина неукомплектованості  головами низки парламентських комітетів, на думку Березовця, наступна: «Там причина проста — розхлябаність і безвідповідальність у системі державного управління, яка з’явилася не сьогодні й вирішена також буде, на жаль, не завтра».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...