ФАО надає рекомендації щодо законодавства України у сфері консолідації земель
ФАО дає поради щодо консолідації українських земель

За підтримки міжнародних організацій та проектів, Україна зараз перебуває на заключній стадії підготовки законодавства, що необхідне для відкриття ринку сільськогосподарських земель. Про це повідомляє АгроПерспектива.

У рамках цього процесу ФАО допомагає впровадженню консолідації земель та розробці проекту закону про консолідацію земель.

Сьогодні ФАО надала Міністерству аграрної політики та продовольства та Державну службу з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокодекс) свої висновки щодо оцінки правової бази про консолідацію земель в Україні та проекту закону про консолідацію земель, що було сформовано Державним геокатастром. Звіт включає правову оцінку проекту закону та рекомендації ФАО щодо перегляду поточного проекту.

ФАО рекомендує повністю адаптувати нове законодавство до Добровільних керівних принципів з питань володіння та користування земельними, рибними та лісовими ресурсами в контексті національної продовольчої безпеки та найкращого міжнародного досвіду. Оцінка ФАО полягає в тому, що поточний законопроект не відповідає даним принципам», — коментує фахівець із юридичних питань ФАО Маргрет Відар, яка працювала над звітом. 

Уряд України розглядає консолідацію земель як важливий інструмент для усунення фрагментації земель, котра, як очікується, набере нових обертів після відкриття ринку сільськогосподарських земель.

Дані щодо техніко-економічних обґрунтувань землеустрою, що проводяться в рамках проекту ФАО у Фастівському та Білозерському районах, підтверджують, що результатом відкриття земельного ринку буде збільшена фрагментація як у володінні землею, так і в землекористуванні. Однак зрозуміло, що в перші роки після відкриття ринку землі проекти консолідації земель не зможуть встигнути за темпами росту фрагментації», — сказав фахівець ФАО із питань землеустрою Мортен Хартвіксен.

Законопроект про консолідацію земель передбачає консолідацію земель в Україні як на добровільній основі, так і мажоритарній, коли більшість учасників можуть прийняти рішення про реалізацію проекту, навіть якщо меншість не погоджується. ФАО, навпаки, рекомендує, щоб консолідація земель проводилася виключно на основі добровільного підходу, принаймні, для початку.

Якщо Україна вирішить прийняти закон з положеннями про консолідацію земель на основі більшості, — ФАО чітко рекомендує встановити належні гарантії безпосередньо в рамках закону, щоб забезпечити повагу і захист законних прав володіння та користування землею. Законопроект потрібно адаптувати до провідної міжнародної практики у питаннях консолідації земель на основі більшості з гарантіями, які захищають власників землі і користувачів, які можуть не захотіти брати участь у проекті», — сказала Відар.

Іншим важливим пунктом у звіті є прозорість процесу прийняття рішень. ФАО рекомендує включити в проект закону положення, що регулюють створення та функціонування директивних органів в проектах консолідації земель. На сьогоднішній день проект не містить таких положень.

Окрім того, ФАО рекомендує, щоб консолідація земель здійснювалася в рамках більш широкої програми по плануванню розвитку громад.

У даному форматі законопроект фокусує свою увагу виключно на зміні форми власності на землю і зміні землекористування. В ідеалі консолідація земель повинна супроводжуватися підготовкою планів розвитку громади — разом із місцевим населенням і урядом. Це повинен бути інклюзивний процес, коли всі говорять», — стверджує Хартвіксен.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 лютого 2018
Консолідація земель: досвід Польщі
За підсумками зустрічі з польським експертом у питанні консолідації земель, професором Вроцлавського природничого університету Ольгердом Кемпа,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...