«Кернел» і пов’язані з ним компанії отримали експортний ПДВ у 2017 році 7,6 млрд грн — оцінка
«Кернел» і пов’язані з ним компанії отримали експортний ПДВ у 2017 році 7,6 млрд грн — оцінка

Механізм дотацій потрібно переглянути, щоб доступ до них отримали малі та середні виробники. Таку точку зору в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com висловив народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко, коментуючи питання дискусії довкола розподілу бюджетних дотацій.

Нагадаємо, що нині у аграрному комітеті триває неофіційне протистояння лобістів двох бізнес-груп (зерновиків-експортерів, як кажуть, на чолі з «Кернелом» та птахівників — МХП) щодо того, чи зберігати пряму бюджетну підтримку для великих агрокомпаній чи суттєво обмежити суми виплат на одне підприємство.

 

Я виступаю за те, щоб доступ до дотацій передусім отримали малі та середні виробники, бо саме вони мають бути базою для економічного зростання у галузі», — пояснює нардеп.

Щодо протистояння Івченко пропонує розглядати питання дотацій для великих агрокомпаній через призму двох факторів.

Перший — сплата податків у бюджет. Другий — зворотна підтримка від держави у вигляді повернення експортного ПДВ. У контексті останнього пункту», — пояснює Івченко.

За його підрахунками, наприклад, компанії «Кернел» та пов’язаним із нею компаніям у 2017 році з бюджету повернули 7,6 млрд грн експортного ПДВ. МХП при цьому на дотації отримало трохи більше 1 млрд грн.

Тоді постає логічне питання, хто більше отримує грошей: компанії, які на внутрішньому ринку створюють додану вартість і робочі місця чи компанії, яка на величезних територіях має небагато найманих працівників та збирає урожаї комбайнами, а потім заробляє на експортному ПДВ?», — резюмує політик.

AgroPolit.com направив офіційний запит у прес-службу компанії «Кернел» для підтвердження інформації. Чекаємо на відповідь.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 грудня 2017
Спецрежим ПДВ планують повернути
В Україні пропонують відновити спецрежим ПДВ для сільгоспвиробників. Про це йдеться в пояснювальній записці законопроекту №7351 «Про внесення...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...