Обмеження агробізнесу в отриманні дотацій зажене його в тінь — прогноз
Іван Мірошніченко, депутат аграрного комітету, член фракції політичної партії «Об'єднання «Самопоміч»

Обмеження великого агробізнесу в отриманні бюджетних дотацій може спровокувати його частковий перехід у «тінь». Такий прогноз зробив в ексклюзивному інтерв'ю Latifundist.com депутат аграрного комітету, член фракції політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, що раніше він із кількома депутатами подав правку №231 до бюджетного комітету, що скасовує обмеження для отримання аграрними групами пов'язаних компаній дотацій на понад 150 млн грн на рік.

На його думку, скасування правки пов'язано з двома причинами.

По-перше, пояснює він, 150 млн — це незаконна норма, яка порушує чинне законодавство, і це антиконкурентне обмеження.

По-друге, така норма ні до чого не приведе, окрім відтоку аграрних підприємств у «тінь».

Холдинги дрібнитимуть підприємства на нові юридичні особи, буде розподіл між ними податкового навантаження, тимчасове створенням підставних фірм тощо, щоб отримувати все ті ж дотації. Так навіщо, розуміючи це, законодавець йде на різні хитрощі, щоб плодити «тінь» на ринку?», — запитує він.

За словами нардепа, отримання більшої частини бюджетної дотації в 2017 році двома гравцями ринку — великими агрохолдингами (МХП і «Укрлендфармінг». ‒ Авт.) стало можливим у результаті урядової постанови про порядок розподілу дотації, де є дві норми, які й стимулювали, і яких немає в тексті закону, прийнятого Верховною Радою.

Перша — витрачання 50% дотації щомісяця на птахівництво. Друга — за яким принципом рахується дотація. У багатьох агрофірм податкові зобов'язання від продажу продукції рослинництва НЕ дотуються, «з'їли» суму дотації при сплаті ПДВ при продажу продукції тваринництва. Тому такі підприємства не подавали документи на дотацію у вигляді повернення ПДВ, бо нічого повертати. У різних галузях сільського господарства податковий кредит і податкові зобов'язання формуються по-різному. Наприклад, у птахівництві вони виникають практично щодня. В рослинництві — наприкінці року, після реалізації продукції, а в свинарстві та розведенні великої рогатої худоби — з певною періодичністю», — підсумував він.

Мірошніченко зазначає, що є ще один аспект дотацій, який не помічають, але він несе величезні ризики для галузі. Мова про недовиділені 1,3 млрд грн із закладених в бюджеті 4 млрд грн. Залишилося 2 місяці до кінця року, а грошей немає.

Кожен виробник, який заплатив 1 грн ПДВ в бюджет, за фактом отримує сьогодні тільки 50 коп, а не обіцяну гривню. Тобто вам (виробнику) треба заплатити 1 млрд грн — і ви отримаєте тільки 500 млн! Станом на кінець жовтня 2017 ДФСУ перераховувала гроші для виплати дотації на підставі податкових декларацій за серпень!», — зазначає Мірошніченко.

Великий ризик того, що на кінець року в перерахунку на суми сплаченого ПДВ до бюджету розмір дотації на 1 гривню буде вже не 50, а 30 коп. А це, підсумовує він, ще посилить відтік бізнесу в «тінь» до 60% і зменшення податків, сплачених до бюджету.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 листопада 2017
В Україні запущено портал підтримки малого та середнього бізнесу
Мінекономрозвитку створило офіційний портал Програми ЄС з підтримки малого і середнього бізнесу в Україні — cosme.me.gov.ua. Портал містить...
9 листопада 2017
Андрій Садовий не має стосунку до виділення дотацій Косюку і Бахматюку
Об'єднання «Самопоміч» та її члени не лобіюють інтереси жодної з бізнес-груп, які воюють сьогодні в парламенті навколо розподілу аграрних...
12 серпня 2017
Іван Мірошніченко: Рейдерство сьогодні — це узаконений грабіж, який може зачепити кожного
Ініціатор створення ГО «Самооборона підприємців», народний депутат від «Самопомочі» Іван Мірошніченко відкидає політичні...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...