Спроба симулювати у жовтні революційний оргазм під Радою провалилася
Спроба симулювати у жовтні революційний оргазм під Радою провалилася

Започаткована у жовтні акція протесту під стінами парламенту провалилася, хоч в  її організації  негласно брали участь три українських олігархи. Таку думку висловив у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com політичний експерт, співзасновник Українського інституту майбутнього Тарас Березовець.

Він  пояснив, що в Україні сформувався прошарок правлячої еліти (хоча у класичному сенсі вона є не елітою, а, радше, правлячим класом) та контреліти, які вступили між собою у жорсткий конфлікт.

«Він полягає не в баченні різних курсів розвитку країни, як було в часи протистояння групи регіоналів на чолі з Януковичем та умовним проєвропейським табором, це — боротьба за владу. Про це свідчать усі три вимоги, озвучені організаторами так званої «Великої політичної реформи». Нагадаю, що йдеться про зміну виборчих правил, скасування депутатської недоторканності, створення антикорупційного суду — всі вони жодного стосунку до реформи країни не мають», — пояснює  експерт.

За словами Березовця, соціологія підтверджує, що ці питання не турбують більшість українців, люди їх не розуміють і вони їм нецікаві. Замість вирішення проблем людей політики хочуть задовольнити власні бажання,  вважає  політолог.

Візьмемо для прикладу створення антикорупційних судів. З його допомогою сподіваються створити циклічну систему боротьби з політичними опонентами. Зняття недоторканності спричинить масові запроторення до в’язниці нелояльних людей. А змінивши виборчу модель (замість змішаної буде пропорційна), опозиціонери сподіваються виграти наступні вибори. Оскільки людям ці вимоги не надто близькі, протест під Радою звівся до групи відвертих маргіналів та проплачених ботів, а перші ж сутички спричинили відсторонення від мітингу громадських організацій і так званих єврооптимістів. Вони зрозуміли: якщо кінь здох, треба з нього злізти. Та й Саакашвілі час визнати: «коняка» померла і давно засмерділася, а він все продовжує робити вигляд, що на ній скаче. Насправді слід припинити увесь цей так званий протест, згорнути намети і починати працювати в інтересах країни. У таких сумнівних місцях бачення майбутнього не робиться», — пояснює тонкощі процесу політолог.

А от влада, на його думку,  вкотре переграла опозиціонерів, бо вчасно взяла і почала з трьома вимогами працювати.

Технологічно все спрацювали бездоганно: антикорупційне законодавство відхилено Венеціанською комісією, тому протестувальникам запропонували написати нормальний законопроект, який сприймуть закордоном, — і його приймуть. Розпочався розгляд кількох законопроектів щодо виборчої системи, але самі ж депутати їх спочатку провалили. Лише зараз з’явився законопроект про вибори з відкритими списками, але це поки перше читання, і далі можуть бути сюрпризи. Щодо недоторканності процедура складна: спочатку голосування за законопроекти на сесії, далі — відправка їх на розгляд Конституційного суду, потім — повернення до сесійної зали і знову голосування. Це може розтягнутися на рік-два. Якраз не раніше, ніж до чергових виборів», — пояснює він.

На думку Тараса Березовця, під стінами Ради відбувся не виплеск народного гніву чи просто проплачена акція,  а симуляція суспільного оргазму.

На відміну від жіночого оргазму, революцію не можна імітувати. Тому мітинг під Радою і провалився. Якщо на вулицю не вийшли люди, то симулюй-не симулюй — вона вдасться. Тому спроба симулювати у жовтні революційний оргазм під Радою провалилася», — підсумував він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...