Є три фактори привабливості зернобобових для українського фермера
Україна може стати світовим виробником бобових

Посівні площі зернобобових культур в Україні в поточному році складають близько 500 тис. га, це збільшення, порівняно з 2016 роком, на 55%, коли посівні площі під цією групою культур були на рівні 320,6 тис. га. Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, передає прес-служба Мінагрополітики.

«В структурі виробництва зернобобових в Україні левову частку займає горох — понад 70%, потім квасоля — 11%, вика — 4%, нут — 2%, інші бобові — 9%. За даними Держстату України, станом на 1 жовтня 2017 року намолочено зернобобових культур  близько 1,3 млн тонн, при урожайності — 25,8 ц/га. Якщо подивитись на світовий ринок, то сьогодні найбільшими виробниками бобових у світі є Індія, Китай та Канада. Але ми маємо всі необхідні передумови, щоб стати одним із ключових виробників бобових у світі», — зауважила заступник міністра з питань євроінтеграції.

Вона додала, що перспективними ринками для наших зернобобових є країни Азії, включаючи Індію, Середній і Близький Схід та Африка.

Актуальна кон’юнктура ринку є сприятливою для виробників бобових, тому що пропозиція за окремими позиціями не наздоганяє поки що попит», — зазначила Трофімцева.

Вона додала, що за результатами 2015/16 МР, головними покупцями українських бобових були Індія, Пакистан, Бангладеш, Туреччина, ПАР, Кенія та інші.

Якщо говорити про горох, то лише з початку 2017/18 МР ми вже експортували майже 250 тис. тонн. Я б хотіла наголосити на тому, що на сьогодні бобові є експортно-орієнтованими культурами, оскільки внутрішній попит в Україні на ці продукти не є значним», — уточнила заступник міністра.

За  її словами, сьогодні існує три важливі фактори, зважаючи на які, українським виробникам необхідно звернути увагу на бобові у процесі диверсифікації свого виробництва.

По-перше, сьогодні є багато експортних ринків зі значним попитом саме на цю продукцію. По-друге, бобові позитивно впливають на ґрунти, їхню якість, і є цінними ланками сівозміни. По-третє, перехід на вирощування бобових не вимагає великих додаткових інвестицій, а виробництво є прибутковим. У деяких регіонах України фермер точно отримає більшу маржу від вирощування сочевиці чи нуту, ніж від соняшнику», — резюмувала Трофімцева.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...