Бюджетна політика уряду може поставити під удар науковий потенціал агросектору
Бюджетна політика уряду може поставити під удар науковий потенціал агросектору

Фінансування аграрної науки з бюджету на 2018 рік потрібно збільшити, щоби зберегти науковий потенціал та кадровий склад НААН. Про це у ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com заявив президент НААН Ярослав Гадзало.

Нагадаємо, що щороку академічні інститути здають на випробування до 600 сортів і гібридів рослин. Цього ж року загалом по Академії очікується зростання виробництва інтелектуальної продукції, насіння, племінних тварин на 10–15%. У 2016 році підприємства НААН подвоїли виробництво і за продаж продукції отримали майже 3,5 млрд грн.

Він нагадав, що минулого року потреби Акадамії також недофінансовувалися уполовину.

Відтак середня заробітна плата в Академії сьогодні трохи вища від 3600 грн. Хоча в законі про освіту на 2018 рік прописано, що вчителі отримуватимуть 7300 грн – це удвічі більше, ніж зарплатня науковця. Тому від нас втікає молодь. Цей фактор також слід враховувати, коли говоримо про ефективність. Так от за 298,5 млн грн державного фінансування у 2016 році, ми сплатили 748 млн грн податків у бюджети усіх рівнів – у 2,5 разу більше, ніж ми отримали з казни! Окрім того, ще 453,4 млн грн надійшло на спецрахунок Академії – на виплату заробітних плат і ведення господарської діяльності», – пояснив практичні наслідки такого кроку президент НААН.

За його словами, ситуація з фінансуванням має всі шанси повторитися:

На 2018 рік на потреби Академії в бюджеті закладено лише половину від потрібної суми. Це слід виправити, і тут потрібна злагоджена позиція депутатів. Сьогодні ми потребуємо підтримки від парламентарів у питанні бюджету».

Як уже повідомляв AgroPolit.com, за даними академіка НААН Михайла Гладія, на наступний рік на роботу установ НААН усіх рівнів передбачено 441 млн грн (51% від потреб).

При цьому підприємства з системи Академії, як пояснив її президент Ярослав Гадзало, збільшують сплату податків з 1 га земель, які обробляють.

Із 364 тис. га землі у 2016 році ми сплатили 740 млн грн податків і зборів, а цього року очікується близько 850 млн грн. Порівняймо з агросектором загалом: 32 млн га землі перебуває в обробітку. Без урахування лісового та водного господарства, загальна сума сплачених податків – близько 25 млрд грн, а тепер розділіть на 32 млн га землі – майже 1000 грн на 1 га, підприємства Академії сплачують близько 2000 грн! Тобто, йдеться про великі об’єми вироблення сертифікованого насіння, племінного молодняка, іншої, інтелектуальної продукції; прозору діяльність Академії та чесну сплату податків до бюджету», — наголосив він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...