Поголів’я свиней в Україні за 2017 рік скоротилося майже на 10%
Поголів’я свиней в Україні за 2017 рік скоротилося майже на 10%

Поголів’я свиней у 2018 році буде найнижчим за всю сучасну історію України. Про це повідомляє аналітик сільськогосподарських ринків та національний консультант ФАО Андрій Панкратов, передає Асоціація фермерів України.

«Ми неодноразово чули про те, що поголів’я свиней в країні на початку 2017 року виявилося найнижчим майже за 10 років, але цікаво, як справи зараз? Відразу скажу — погіршилися. Тобто поголів’я продовжувало скорочуватись. Насправді, з початку року поголів’я трошки побільшало, але через сезонні коливання порівнювати його має сенс тільки з відповідним місяцем минулого року. І тут ми побачимо, що відставання від минулорічних показників станом на 1 жовтня сягнуло вже 9,3% (6 млн 762 тис. голів проти 7 млн 454 тис. голів), тоді як на 1 січня різниця становила 5,8%», — зазначає Андрій Панкратов. 

Найбільше скорочення відбулося в категорії сільськогосподарських підприємств. На 1 жовтня там утримувалося на 10,1% менше свиней, аніж торік (3,427 млн. голів проти 3,814), хоча на початок року відставання було на рівні всього 3,7%. Факторів цього скорочення багато — це й АЧС, і низька прибутковість у минулому році, наслідки якої почали проявлятися повною мірою, і доволі високі ціни на живець, які підбадьорювали реалізацію, і ремонт потужностей та оновлення поголів’я тощо.

У господарствах населення скорочення свинячого поголів’я відбувається без прискорення і продовжує тренд останніх семи років. На 1 жовтня різниця з попереднім роком складала 8,4% (3,334 млн. голів проти 3,639), а на 1 січня вона була не набагато меншою — 8,1%. 

Частка поголів’я в сільгосппідприємствах на 1 жовтня склала 50,7%, що вже трошки менше, ніж торік (51,2%) але все ще вище від половинної позначки. 

Отже, що нам дає розуміння цієї картини? По-перше, це те, що тенденція скорочення поголів’я свиней у господарствах населення продовжується, і вона майже не реагує на тимчасові ринкові фактори, тобто, є еволюційною. Професійний свинарський сектор, навпаки, доволі чуттєвий до змін прибутковості та ризиковості бізнесу і проявляє доволі логічну й прогнозовану реакцію. Поки що ця реакція є трохи запізнілою, адже, наприклад, в ЄС і пік цін відбувся раніше, і відповідне збільшення виробництва сталося скоріше, але все ж таки з’являються ознаки сталого ринку і в нас. Таким чином, попри всі ризики, пов’язані з АЧС, можна очікувати, що професійний свинарський сектор покаже зростання поголів’я (точніше, зменшить відставання від минулого року, враховуючи сезонну тенденцію на спад у цю пору) вже в найближчі місяці, оскільки прибутковість бізнесу значно покращилася і є зараз найвищою за останні три роки. Водночас, перекрити цим спад поголів’я в господарствах населення поки що нереально, тож загальне свиняче поголів’я на початок наступного року очікувано буде найнижчим за всю сучасну історію України — на рівні 6,1 млн голів, за нашими розрахунками», — підкреслює аналітик. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...