Яка область стала лідером в Україні з експорту товарів до ЄС
Яка область стала лідером в Україні з експорту товарів до ЄС

Усі регіони України стали учасниками торговельних відносин із Європейським Союзом після Угоди про зону вільної торгівлі, але відсоткове значення експорту та імпорту областей різниться. Про це повідомляється на сторінці проекту Представництва ЄС про перспективи та переваги зони вільної торгівлі UopenEU в Facebook.

Нагадаємо, закарпатські винороби потраплять до реєстру США.

Передові позиції в експорті продукції та послуг займає Закарпаття. Так, у 2016 році Закарпаття стало беззаперечним лідером з експорту товарів до країн Європейського Союзу.

За даними інфографіки, показник експорту регіону до країн ЄС у 2016 році склав рекордні 92,5%. За цими показниками Закарпаття суттєво відірвалось від сусідніх з країнами ЄС областей: Волинської — 77,4%, та Львівської — 74,4%.

Загалом, найбільше закарпатські підприємства експортували власні товари в Угорщину (52,1% від загального обсягу експорту), Німеччину (7,8%), Словаччину (6%), Польщу та Австрію (по 5,2% кожна), Чехію (4%).

За інформацією Головного управління статистики у Закарпатській області, основу товарної структури експорту у 2016 році склали машинне обладнання та механізми – 61,1% загального обсягу експорту, текстильні матеріали та вироби – 10%, різні промислові товари – 7,6%, деревина і вироби з деревини – 6,4%.

Щодо експорту послуг то його рівень зріс на 2,1%. Найбільші обсяги експорту послуг припадали на Угорщину (36%), Австрію (13,2%), Німеччину (11,5%), Італію (8,6%), Словаччину (5,2%), Велику Британію (4,7%), Чехію (4,5%).

У структурі експорту значні обсяги займали послуги з переробки матеріальних ресурсів (75,7%) і транспортні послуги (18,2%).

Варто зазначити, що вигідне географічне розташування (Закарпаття межує з чотирма країнами ЄС — Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією) сприяє активним економічним зв’язкам із Євросоюзом. І на початку 2017 року Закарпаття продовжує демонструвати високі показники щодо експорту товарів до країн ЄС.

Так, обсяг експорту товарів до країн-членів ЄС у січні — березні 2017 року становив 285,7 млн доларів, що складає 88,2% від загального обсягу. Варто зазначити, що протягом цього періоду найвагоміші експортні поставки товарів серед країн ЄС здійснювалися до Угорщини (48,7% загального обсягу), Німеччини (7,1%), Польщі (7%), Словаччини (5%).

Основу товарної структури експорту у січні — березні 2017 року складали машини, механізми та елетротехнічне обладнання — 56%, текстильні матеріали та вироби і готові харчові продукти — по 8,6%, деревина й вироби з деревини — 7,5% та різні промислові товари — 7%.

Щодо експорту послуг у порівнянні з І кварталом 2016 року, за І квартал 2017 року рівень експорту послуг до країн ЄС зріс на 23,2%.

Найбільші обсяги експорту припадали на Угорщину (31,2%), Німеччину (12,1%), Австрію (11,8%), Італію та Словаччину (6%).

У структурі експорту значні обсяги займали послуги з переробки матеріальних ресурсів (73,6%), транспортні послуги (16,5%) та ділові (4,8%).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 жовтня 2017
Україна ввійде в десятку найбільших експортерів малини
Україна уже входить в десятку найбільших експортерів малини за підсумками минулого року та може знову залишитися в топі. Про це повідомив економіст...
16 жовтня 2017
Закарпатські ліси знищуватимуть заради туристів
У Закарпатській області в Рахівському районі хочуть вирубати 14 тис. гектарів лісу, щоб побудувати туристичний комплекс, який зможе прийняти 30 тис....
15 жовтня 2017
Від Реєстру речових прав Мін’юсту відключили 215 реєстраторів
Наразі тимчасово й повністю відключено 215 реєстраторів і нотаріусів від Реєстру речових прав Мін’юсту. Про це повідомила заступник міністра...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...