72% фермерських господарств мають площі землекористування до 100 га — Ковальова
72% фермерських господарств в Україні мають площі землекористування до 100 га — Ковальова

Міністра аграрної політики та продовольства України (Мінагрополітики) впроваджує комплексні підходи до соціального-економічно та екологічно збалансованого розвитку сільських територіальних громад. Про це повідомила заступник Мінагрополітики Олена Ковальова.

Тепер системні заходи є частиною Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на 2015—2020 роки.

За її словами, у стратегії чітко визначені підходи Мінагрополітики щодо стимулювання розвитку малих сільгоспвиробників та допомоги аграріям у просуванні їхньої продукції на ринок.

«З цією метою Мінагрополітики опрацювало законопроект про аграрні локальні ринки. Його прийняття дасть можливість реалізувати на місцевих ринках продукцію власного виробництва відповідно до європейських вимог. Це дасть можливість увійти в організований ринок тим потенційним виробникам, які можуть стати основою для розвитку сімейного фермерства», — наголосила вона.

Заступниця повідомила, що сьогодні в Україні 38,8 тис. фермерських господарств, з яких 72% мають площі землекористування до 100 га.

«Сімейне фермерське господарство має стати європейською моделлю розвитку в Україні, томуМінагрополітики підтримало відповідний законопроект. Сподіваємось, найближчим часом ВР проголосує за нього.  Разом з тим, Мінагрополітики акцентує увагу і на розвиток класичного фермерства. Уже в цьому році фермерські господарства зможуть отримати з Українського державного фонду підтримки фермерських господарств суму у 15,8 млн грн. на поворотній основі. Це кредитування обігових коштів та основних засобів. Крім того, для фермерських господарств відкрито доступ до інших напрямів державної підтримки, на що у бюджеті закладено 350 млн грн», — пояснила Коавльова.

Вона додала,що окрім підтримки розвитку малих виробників та підтримки розвитку сільськогосподарської кооперації, Мінагрополітики працює над інструментами щодо стимулювання економічної ініціативи в сільській місцевості. «Цього року міністерство ініціює проведення навчання щодо розвитку сільського зеленого туризму та координує низку відповідних проектів. Також за підтримки відомства ініційовано створення інформаційний ресурс та баз даних для сільських громад. Це дасть можливість визначити потенціал зростання території та сформувати бачення стосовно підвищення економічної стійкості громади», — зауважила заступник міністра.

Олена Ковальова нагадала, що Мінагрополітики  підтримує усі ініціативи, пов’язані із розвитком сімейного господарства, малих форм господарювання та завжди відкрито для співпраці.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 серпня 2017
Олена Ковальова: Загальна сума підтримки фермерських господарств та кооперації у 2018 році складе 1 млрд грн
Уряд взяв курс на підтримку фермерства. Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що завершується розробка програми підтримки українського фермерства...
29 березня 2016
Мрія планує збільшити земельний банк — Чернявський
Агрохолдинг «Мрія» має намір розширити свій земельний банк в Львівській і Хмельницькій областях. Про це розповів генеральний директор...
22 березня 2016
Парламент готовий зробити швидкі кроки, аби запустити ринок землі — Кутовий
Верховна Рада (ВР) найближчим часом розгляне законодавчі ініціативи, щодо запуску ринку землі. Про це під час 7-мої щорічної конференції Інститут...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...