Росія не увійшла до топ-20 імпортерів українського продовольства — Пугачов
Росія не увійшла до топ-20 імпортерів українського продовольства — Пугачов

За даними Державної служби статистики України, зовнішньоторговельний оборот агропродовольчою продукцією за січень-лютий 2016 року склав $2,8 млрд, з яких експорт — $2,0 млрд та імпорт — $0,8 млрд, а позитивне сальдо досягло майже $1,3 млрд. Про це зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов.

Це трохи менше показників за перші два місяці 2015 року, коли зовнішньоторговельний оборот продукцією АПК становив $3,1 млрд, у тому числі експорт — $2,3 млрд, імпорт — $0,8 млрд, а позитивне сальдо склало $1,5 млрд.

Хоча в географічній структурі вітчизняного аграрного експорту зберігається орієнтація на традиційні ринки збуту, спрямованість на азійські та європейські ринки посилилась, зауважив експерт. У січні–лютому 2016 року країни Азії закупили українського продовольства на $0,9 млрд, а їх частка у загальному обсязі експорту вітчизняної сільгосппродукції склала 45%. Країни Європейського Союзу імпортували з України агропродовольчої продукції на $0,8 млрд (40%).

Водночас знизилися обсяги експорту вітчизняної сільгосппродукції  на ринки країн Африки — до $0,2 млрд (10%) та СНД — до $0,1 млрд (5%).

Однак говорити про закріплену тенденцію ще зарано, адже з початку року минуло лише два місяці, уточнив науковець.

За його словами, лідируючу позицію у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняної аграрної продукції традиційно утримує Китай. Його частка у загальному обсязі українського експорту у січні-лютому 2016 року становила 10,5%.

Головними покупцями вітчизняного продовольства в світі залишились Іспанія (9,5%), Індія (9,1%), Нідерланди (7,6%), Єгипет (5,4%) та Італія (4,9%).

Натомість Російська Федерація зникла навіть з першої двадцятки основних імпортерів української сільгосппродукції, адже з 1 січня 2016 року відмовилася від українського продовольства, поінформував Микола Пугачов.

Найбільшим попитом за кордоном, зазначив він, як і раніше, користуються українські зернові та олійні культури, рослинна олія, а також продукція харчової і переробної промисловості. Вони займають понад 90% в експорті товарів груп 1-24 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД).

Торгівля з Європейським Союзом, яка дещо пожвавилась, здійснюється вже в умовах функціонування зони вільної торгівлі і взаємного виконання зобов’язань. Основними партнерами України в торгівлі сільськогосподарською продукцією залишаються Іспанія, Італія, Нідерланди, Німеччина, Польща та Франція. Позитивне сальдо складає майже $0,5 млрд, підсумував Микола Пугачов.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 вересня 2017
Торговельними лабіринтами України та Росії, або Чому продажі й надалі зростають
Згідно зі звітом Міністерства економічної торгівлі та розвитку України (МЕРТ) за І півріччя 2017 року, до ТОП-3 експортерів української продукції...
5 березня 2016
Імпортне дизпаливо та бензин стане купувати простіше – НБУ
Національний банк спростив умови розрахунків за операціями з імпорту енергетичних товарів. Про це йдеться у постанові правління НБУ №139 від 4...
1 березня 2016
Україна може стати нетто-імпортером молокопродуктів за три роки — Ярмак
Україна може за три роки стати нетто-імпортером молочних продуктів. Про це під час прес-конференції повідомив економіст інвестиційного департаменту...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...