Названо чинних оцінювачів землі
Названо чинних оцінювачів землі

Понад два роки тому скасували ліцензії на землеоціночну діяльність, але ринок від цього не став простішим. Хто ж сьогодні має право оцінювати землю, розповів директор департаменту оцінки та консалтингу CBRE Ukraine Станіслав Іванов у своєму блозі на «Новий час. Бізнес».

Нагадаємо, що у 2018 році можливе проведення всеукраїнської оцінки сільгоспземель.

За словами Іванова, законодавство з оцінки землі неоднозначно трактує коло суб’єктів, котрі можуть здійснювати оцінку землі.

Згідно з абзацом 3 статті 6 закону "Про оцінку земель", яка окреслює коло суб’єктів, які можуть проводити оцінку земель. «Суб'єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель є […] юридичні особи — суб'єкти господарювання незалежно від їхньої організаційно-правової форми та форми власності, які мають у своєму складі оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок та які зареєстровані у державному реєстрі сертифікованих інженерів-землевпорядників».

Варто зазначити, що стаття написана і подана, великою мірою, двозначно.  Досвідчені експерти не дивуються: хотіли, а може й не хотіли, як краще, а вийшло — як вийшло. Водночас, багато хто звинувачує законодавців у продовженні лобіювання інтересів землевпорядників на оціночному ринку. Та йдеться навіть не про це, а про вміння викладати свої думки у законах, щоб не виникало викривлення змісту чи неоднозначних їх трактувань», — коментує директор департаменту оцінки та консалтингу CBRE Ukraine.

І зазначає, що,згідно з одним із трактувань, право на проведення оцінок земельних ділянок мають тільки ті, хто зареєстрований у державному реєстрі сертифікованих землевпорядників.

Проте, незрозуміло до якого слова належить займенник «які» — до суб'єктів господарювання чи до оцінювачів? Законотворці видали текст, який фактично зобов'язав юридичних осіб реєструватися у реєстрі фізичних осіб, що неможливо. Таким чином, юридичних осіб залишили «за бортом», — пояснює експерт.

Він зазначає, що водночас закон можна трактувати інакше. Наприклад, посилаючись на абзац 5 статті 6 того ж закону, юридичні особи, які у своєму складі мають сертифікованих інженерів-землевпорядників, можуть займатися оцінкою землі. Тобто, землевпорядники все ж  залишаються головними дійовими особами на ринку землі. Без них оціночним компаніям ніяк.

Все це нагадує історію з висловом «стратити не можна помилувати». Багато фахівців намагалися отримати роз'яснення у Держгеокадастрі. Деякі з цих письмових відповідей я читав: складні, заплутані, казуїстичні відповіді, котрі не дають пояснення колізії у законі, яка виникла», — розповідає Іванов.

Він наголошує, що сьогодні потрібні зміни в закон із чітко окресленою, прозорою відповіддю на питання «хто має право здійснювати експертну грошову оцінку земельних ділянок в Україні».

У кращому випадку, відповідь повинна б бути такою, що оцінювати землю мають право фізичні особи, які оформили статус фізичної особи-підприємця, котрі отримали свідоцтво оцінювача землі та нерухомого майна. Або ж це право матимуть юридичні особи, які мають у своєму складі осіб із вищезгаданими свідоцтвами. Якщо ж міркувати зовсім ідеалістично, то можна було б розпочати видання загального сертифікату оцінювача нерухомості, який включав би у себе право оцінювати земельні ділянки та споруди, розташовані на них. Але це вже зовсім інша тема для статті», — підсумовує Станіслав Іванов.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 вересня 2017
Аграрії України втратили за рік $20 млрд — оцінка
За рік українські аграрії втратили близько $20 млрд. Про це повідомив віце-президент компанії AGROGENERATION Вадим Бодаєв під час економічного форуму...
1 липня 2017
Корупційна складова при відшкодуванні ПДВ зменшилась майже до нуля – оцінка
Процедура відшкодування експортного ПДВ бізнесу значно поліпшилась після проведення реформи об’єднання двох реєстрів відшкодування. Це...
23 січня 2017
Нормативно-грошова оцінка землі не несе ризиків для галузі
Нова методика нормативно-грошової оцінки вирішила основне питання — затвердила нормативи рентного доходу, за якими треба рахувати оцінку...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...