Проект Держбюджету-2018 не передбачає програми підтримки промислового садівництва як окремої галузі
Промислове садівництво як окрема галузь не отримає держпідтримку в 2018 році

Держбюджет-2018 не передбачає програми підтримки промислового садівництва як окремої галузі, що ставить під загрозу створення інфраструктури галузі промислового садівництва. Про це повідомляє Інфоіндустрія.

Ми будемо підтримувати прибудинкові господарства, сімейні ферми, що не дозволить якісно відновити експортний напрямок і забезпечення торгівельних мереж продукцією галузі, які сьогодні повністю покривають виключно промислові господарства», — йдеться у коментарі асоціації "Укрсадпром".

«Розвиток кооперації», який декларується, треба брати в лапки, бо стимулу до їхнього створення немає. Ніхто сьогодні не дасть 1 млн євро на фінансування кооперативу, а за менших коштів він фізично не функціонуватиме: без власного фруктосховища, сортувального й пакувального обладнання, логістики та постійного кваліфікованого персоналу.

Із припиненням у 2012 році програми підтримки промислового садівника, площі під садами у плодоносному віці скоротилися на понад 10%, а будівництво якісних фруктосховищ майже припинилося. Крім того, чомусь взагалі ніхто не згадує про наявність заборгованості у сотні мільйонів гривень перед промисловими садівниками за цією програмою за попередні роки, в результаті чого сьогодні маємо здорожчання українських яблук на внутрішньому ринку більш ніж у удвічі.

Показовою є ситуація із трудовою міграцією українців у Європу, що після відкриття безвізу набуло стану епідемії. Отже, маємо цілу низку системних проблем галузі, які неможливо вирішити без державної підтримки. Її треба не скасовувати, а слід реформувати шляхом зміни механізму її надання, визначення правильних пріоритетів, а головне — звільнення хабарників і «садівників» — непрофесіоналів із профільного міністерства, які навіть за збереження програми просто її розкрадуть.

Розвити українське село без розвитку промислового садівництва неможливо. Це залишиться декларацією на папері…

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 вересня 2017
Яким чином розподілятимуть фінансову підтримку фермерським господарствам?
Згідно із Концепцією розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018—2020 роки, визначено пріоритетні напрямки...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...