Інфографіка руху ринку грошових переказів в Україні — дослідження
Інфографіка руху ринку грошових переказів в Україні — дослідження

Українському агробізнесу на замітку — презентовано дослідження на тему «Як змінюється ринок грошових переказів в Україні». Про це йдеться у матеріалі BakerTilly.

Видання наводить кілька тенденцій на цьому ринку. Перша — скорочення переказів із РФ.

Зменшення обсягу грошових переказів у 2014—2015 роках пов'язано передусім із погіршенням відносин з Росією — звідти більшість наших заробітчан пересилають заробітну плату, що складає 66% від усього ринку. Ці гроші необхідні Україні, оскільки вони інвестуються на території нашої держави, тому наша економіка підживлюється і зростає.

BakerTilly зазначає, що у першому кварталі їх обсяг склав $179,9 млн у порівнянні з $201,5 млн за аналогічний період 2016-го.

В цілому ж обсяг приватних грошових переказів з-за кордону в Україну в січні—березні 2017 року збільшився на 9,9% — до $ 1,32 млрд. Проте більшість експертів прогнозує подальше скорочення ринку у зв'язку із забороною грошових переказів з Росії в Україну, прийнятою в березні 2017-го. Введення заборон перерозподілило ринок між міжнародними системами: Western Union у 2016 році здійснила 40% усіх транскордонних переказів в Україну та 32% — з України», — сказано у матеріалі.

Друга тенденція — збільшення обсягу внутрішніх переказів.

При цьому в порівнянні з аналогічним періодом 2016-го обсяг переказів всередині України збільшився на 30% — до $1,106 млрд. З огляду на скорочення відправлень за межі України на 17% — до $68 млн, це дозволило внутрішнім грошовим переказам скласти найбільшу частину серед всіх інших видів», — сказано в дослідженні.

Грошові перекази від трудових мігрантів — стабільне джерело капіталу, яке варто розвивати. У зв'язку з економічним падінням Україна не може втримати громадян від трудової еміграції, тому потрібно принаймні зробити цей процес якомога більш організованим, вважає компанія BakerTilly.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 березня 2018
Майже 25% мігрантів з України працюють у сільському господарстві
43% мігрантів з України за кордоном працюють у будівництві, а 23% ― в сільському господарстві. Про це повідомив президент Всеукраїнської асоціації...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...