Названо основних імпортерів української соняшникової олії
Названо основних імпортерів української соняшникової олії

У першому півріччі 2017 р. український експорт соняшникової олії зріс на 57% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав близько $212 млн. Про це розповів віце-президент УСПП, координатор Центру підтримки експорту при УСПП Денис Красніков на Третій міжнародній конференції «Високоолеїновий ринок: від ніші до сегменту» та V міжнародній конференції «Black Sea Oil Trade-2017».

За його словами, у першому півріччі 2017 року Україна експортувала соняшникову олію у понад 100 країн світу на суму близько $212 млн, що на 57% більше від аналогічного періоду минулого року.

Згідно з даними Центру підтримки експорту при УСПП, у першому півріччі 2017 р. регіональна структура експорту української продукції наступна: Азія — 54% або $114 млн, Африка — 21% або понад $45 млн, Європа — 15% або понад $33 млн, СНД і Америка, Австралія і Океанія — 10% або майже $20 млн.

2017 року, порівняно з першим півріччям 2016 року, українські компанії істотно збільшили експортні поставки в такі країни: Єгипет (на $27 млн або +29,4%), Малайзію (на $18 млн або +17, 8%), Польщу (понад $7 млн або +314%) і Китай (на $4 млн або +224%).

У вітчизняних експортерів є гарна нагода збільшити прибутковість від експорту соняшникової олії. Для цього їм варто встановлювати прямі контакти з супермаркетами, а в США — зокрема із дистриб'юторами, з метою поставок олії в пляшкованому вигляді», — зазначив, виступаючи на конференціях, Денис Красніков.

За оцінками експертів Центру підтримки експорту при УСПП, реалізація соняшникової олії у фасованому вигляді в порівнянні з продажами наливом збільшить ціну продукту на 20% — з 0,84 євроценту до 1 євро за літр.

До того ж, за словами експерта, важливо правильно визначити цільові ринки: де є хороша ціна, що дає високу додану вартість. А також вести активні перемовини з дистриб'юторами і торговими мережами.

За словами генерального директора асоціації «Укроліяпром» Степана Капшука, обсяги поставок фасованої соняшникової олії українськими постачальниками на європейські ринки зростають. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року зростання складає до 40%.

Потрібно враховувати падіння цін на наливну олію, що буквально підштовхує виробників продавати пляшковану олію», — зазначає пан Капшук.

За його прогнозами, експорт фасованої соняшникової олії з України за підсумками 2017 р. зросте на 30% і сягне 1 млн. т.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 жовтня 2017
Названо найбільших переробників соняшнику
Підприємства України за підсумком 2016/17 МР переробили на 46,3% більше насіння соняшнику, ніж у попередньому маркетинговому році, внаслідок...
15 вересня 2017
Оприлюднено список головних імпортерів соняшникової олії з України
Експорт соняшникової олії з України за підсумками 2016/17 МР склав рекордні 5,84 млн тонн, що на 30% перевищує показник попереднього сезону. Про це...
15 вересня 2017
Український соняшниковий шрот відправиться до Китаю
Україна отримала можливість експорту до Китаю соняшникового шроту та бурякового жому. Про це повідомила заступник міністра аграрної політики і...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...