Земельна оренда посилює ризики для власників паїв
Земельна оренда посилює ризики для власників паїв

Оренда землі перетворилась на кабалу. Про це у своєму блозі «Право першої ночі на сільськогосподарські землі» написав заступник голови громадського руху «Кріпак» Євген Черняк.

Нагадаємо, що більшість земельних паїв перебуває наразі в оренді агрохолдингів та фермерів.

На думку Євгена Черняка, про жодну дію ринкових законів, вільну конкуренцію тут і мови не буде.

Читати до теми: Жодна з місцевих рад не підтримала ідею зняття земельного мораторію в Україні

 

Землевласнику не вдасться без проблем продати землю «за документами» за мінімальними цінами, отримавши суттєвий «бонус» готівкою, як це зараз відбувається із договорами оренди. Тут, безумовно, виграє держава», — пише він.

За його словами, якщо землевласник запропонує діючому орендареві таку угоду, він цілком слушно може на це й не піти.

Орендар дочекається укладання, без власного погодження, подібної угоди з іншим покупцем. А вже оскаржити таку угоду в судовому порядку, зобов’язавши замлевласника продати орендарю землю за тією ж «мінімальною ціною», але вже без доплат, буде неважко. Тут вже не виграє ніхто, окрім орендаря», — наголошує Черняк.

Заступник голови громадського руху Кріпак розповідає, що взагалі норми закону в частині права на першочергове придбання виписані не чітко, що може призвести до їхнього неоднозначного тлумачення сторонами, маніпуляцій, конфліктів і судових спорів.

Взяти хоча б питання визначення ціни на землю за пріоритетним продажем. Закон передбачає, що це має бути «ціна, за якою вона (ділянка) продається». Врятувати ситуацію міг би Кабінет Міністрів України, ухваливши Типовий договір купівлі-продажу земельної ділянки в порядку переважного права, форма якого містила б загальнобов’язкові положення, які б гарантували дотримання прав землевласника (порядок розрахунків, штрафні санкції, документальне оформлення угоди тощо). Та цього поки не зроблено. Понад те, навіть Типовий договір оренди землі, затверджений постановою Кабінету Міністрів України, жодної згадки про порядок реалізації орендарем переважного права на купівлю земельної ділянки не містить. А шлях до цього очевидний — або переговори з орендарем, щоб він добровільно відмовився від свого першочергового права, або розірвання договору всіма можливими способами», — пише Черняк.

За словами заступника голови громадського руху «Кріпак», у результаті агробізнес може отримати асиметричний удар замість очікуваної користі: землевласники просто не будуть іти на продовження оренди та спробують «атакувати» чинні договори, не без допомоги «добрих людей» (рейдерів, конкурентів, зацікавлених покупців).

Люди й так сьогодні неохоче йдуть на орендні відносини, слухаючи політиків, які обіцяють відкриття ринку сьогодні на завтра. Якщо врахувати відсутність судової практики з цього питання, картинка складається доволі туманна. Цілком можлива перспектива для аграріїв — витратити величезні зусилля на конфлікти та судові війни й залишитися взагалі без землі», — підкреслює він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 вересня 2017
Відеоновини. Випуск 21.09.2017
У цьому випуску Ви побачите: 1. Земельна оренда посилює ризики для власників паїв2. МЕРТ запровадив санкції щодо російських виробників і...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...