Новий порядок податкових накладних блокує 43% їхньої реєстрації — звернення
Новий порядок податкових накладних блокує 43% їхньої реєстрації — звернення

Комітет Верховної Ради з податкової і митної політики ініціюють подання законопроекту №7115 «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення». Про це йдеться у відповідній заяві.

Нагадаємо, що з 1 липня 2017 року в Україні запрацювала система автоматичної реєстрації податкових накладних. AgroPolit.com розпитав у експертів — як розблокувати та безпечно реєструвати податкові накладні у матеріалі «Чотири кола пекла для агробізнесу, або Як пережити автоматичний режим реєстрації податкових накладних».

Система моніторингу критеріїв оцінки ризиків (СМКОР) згідно з п. 201.16 ст. 201 ПК мала запрацювати в тестовому режимі з 1 квітня, а в штатному — з 1 липня 2017 р. Втім, наказ Міністерства фінансів №567, яким затверджено критерії зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, набрав чинності тільки 20.06.2017 р., тобто за 11 днів до закінчення тримісячного тестового режиму, а порядок зупинення реєстрації ПН/РК, передбачений вказаним пунктом ПК, взагалі ще не було розроблено. Тобто випробування системи в тестовому режимі фактично не відбулося, тому й про ефективність відпрацювання СМКОР у тестовому режимі взагалі не йдеться. 

Минуло вже два місяці роботи СМКОР у штатному режимі, а необхідну як податківцям, так і платникам податків методологію процедур блокування та розблокування ПН/РК у системі повністю не розроблено. Відтак платники не розуміють, на яких підставах їхні податкові накладні/розрахунки коригування підпали під блокування та що потрібно зробити для його зняття.

Ситуація досягла кризової точки. ДФС не в змозі налагодити чітку роботу СМКОР у штатному режимі без повернення до тестового режиму, який би надав можливість ДФС налагодити роботу СМКОР та захистив би платників від помилок та збоїв у ній. Численні скарги від представників реального бізнесу, висновки фахівців з оподаткування, представників професійних асоціацій та незалежних експертів і навіть дані ДФС та Мінфіну також свідчать, з одного боку, про невиправдано великий негативний вплив СМКОР на роботу багатьох підприємств реального сектору, а з іншого, про чималі шанси організаторів схемного кредиту обійти систему, що свідчить про її неналагодженість.

Зокрема, відбуваються масові випадки, які прямо суперечать вимогам Податкового кодексу, а саме: зупинення реєстрації  ПН/РК без зазначення чітких підстав для їхнього блокування та вичерпного переліку документів, необхідних для розблокування; неприйняття інформаційною системою ДФС із технічних причин документів, котрі подаються платниками для розблокування податкових накладних; несвоєчасний розгляд комісією скарг платників; непоодинокі відмови у розблокуванні податкових накладних, які нічим не відрізняються від попередньо зареєстрованих; безумовна реєстрація системою податкових накладних зі схемним кредитом.

Про загострення проблем у роботі ДФС із СМКОР свідчить, зокрема, високий відсоток помилок, допущених системою при блокуванні податкових накладних. Так, за даними ДФС, у липні 2017 р. було зупинено реєстрацію 105,5 тис. ПН/РК, з яких комісією розблоковано 45,5 тис. ПН/РК. Тобто вже з першого місяця роботи СМКОР очевидно, що система блокує 43% податкових накладних, які не повинні блокуватися. Станом на 1 вересня 2017 р, за даними ДФС, комісією було розблоковано 63,3 тис. податкових накладних із 103,7 тис. заблокованих. Інакше кажучи, чутливість СМКОР до ризикових ПН/РК погіршилася і станом на 1 вересня система помилилася вже в 61% випадків.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 вересня 2017
Стало відомо, коли запрацює спрощена реєстрація податкових накладних для агробізнесу
Наказ Міністерства фінансів про спрощення реєстрації податкових накладних для деяких платників податків — власників і орендарів землі буде...
21 вересня 2017
Ніхто не відповідає за помилкове блокування податкових накладних — заява
Для автоматичного блокування податкових накладних немає законодавчої бази, це відбувається фактично поза правовим полем. Про це заявив народний...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...