Держава планує продати ДПЗКУ, ОПЗ, «Укрспирт» та «Аграрний фонд»
Держава планує продати ДПЗКУ, ОПЗ, «Укрспирт» та «Аграрний фонд»

Уряд хоче залишити в управлінні чиновників сотню підприємств, решту — продати. Про це повідомляє AgroPolit.com.

До переліку підприємств, які виставляють на продаж, увійшли ДПЗКУ, Аграрний фонд, ОПЗ, «Укрспирт» та «Аграрний фонд».

«До приватизації пропонуємо великі підприємства і підприємства, які працюють у нерегульованих галузях. Серед них — держкомпанія «Центренерго» на весну 2018 року, Об'єднана гірничо-хімічна корпорація, ДПЗКУ, Аграрний фонд, Одеський нафтопереробний завод, який повернуто в держвласність, ОПЗ, Укргазбанк, «Турбоатом», «Укрспирт» та інші», — заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання Національної ради реформ, на якому було ухвалено законопроект про умови приватизації.

На його думку, стратегічними та державними в Україні мають залишитися не більше сотні компаній, які можна модернізувати, корпоратизувати йперевести на нові стандарти менеджменту, які збільшать прибуток підприємств. Решта — понад 3 тисячі об'єктів — мають бути поділені на концесійні (з правом оренди) або такі, що підлягають приватизації.

Він висловив упевненість, що ухвалення проекту закону у Верховній Раді має статися протягом місяців.

Зволікати далі не можна. Ми 26 років зволікали. Натомість, якщо зробимо зміни за місяці — упевнений, зростання економіки на 6-7% на рік стане досяжним», — сказав Гройсман.

У проекті державного бюджету України на 2018 рік, підготовленого Міністерством фінансів, закладені надходження від приватизації державного майна на рівні 22 млрд грн.

Національна рада реформ розглянула законопроект, спрямований на забезпечення прозорості й ефективності приватизації державних підприємств, у розробці якого брали участь фахівці міжнародних організацій, представники уряду та Президента.

Маємо нарешті вдосконалити законодавство приватизації. Не лише через запровадження електронних аукціонів, а й повністю забезпечити прозорий процес», — сказав Президент Петро Порошенко.

Президент зазначив, що у влади є бажання і політична воля забезпечити приватизацію об'єктів державної власності ефективно, відкрито, конкуренто й за новими законодавчими нормами, які забезпечать доступ до цього процесу вітчизняних і іноземних інвесторів, за винятком країни-агресора.

За його словами, необхідно обговорити і в найкоротші терміни запропонувати парламенту оптимальний варіант приватизаційних правил.

Кількість державних компаній в Україні не просто висока, а одна з найвищих у світі. У Польщі їх 300, у Чехії — 90, у Канаді взагалі жодної. У нас їх понад 3,5 тисячі. І динаміка істотно не змінюється», — про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник голови Національної ради реформ Борис Ложкін.

За його словами, третину цих компаній приватизувати законом заборонено. Усі спроби скоротити цей список, а їх за останні два роки було шість лише від уряду, наштовхувалися на опір з боку парламенту. Ще третина за 15 років дискусій навколо доцільності приватизації просто збанкрутувала та існує лише на папері. 94% усіх активів держпідприємств належить усього лише 46 компаніям, у яких реформа корпоративного управління так і не розпочалася. Лише 60 компаній мають активи у понад 250 млн грн.

На сьогоднішньому засіданні усі члени Національної ради реформ/National Reforms Council погодилися з тим, що новий закон «Про приватизацію» необхідно ухвалити якнайшвидше. Серед зауважень до його нинішньої редакції — відсутність чітких критеріїв розділення об’єктів приватизації на великі та малі, відсутність норми про обов’язкове залучення до приватизації великих об’єктів незалежних кваліфікованих радників, а також відсутність автоматичної передачі об’єктів приватизації до Фонду держмайна після включення їх Кабміном до відповідного переліку», — каже заступник голови Національної ради реформ.

Ложкін розповів, що окремим пунктом до розмови про приватизацію згадали й закон про концесії. Концесія — це шлях залучення приватних інвестицій для тих активів, приватизація яких недоцільна з точки зору безпеки держави чи інших стратегічних цілей. Минулої п’ятниці представники Office of the National Investment Council of Ukraine, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, ЄБРР, британської компанії-радника та Міністерство інфраструктури України презентували проект цього закону урядові та бізнес-середовищу.

Невдовзі цей документ буде передано до парламенту. Від того, наскільки швидко вдасться його прийняти, залежить значний об’єм потенційних інвестицій: адже вже зараз декілька міжнародних компаній цікавляться можливістю концесії великих інфраструктурних об’єктів та комунальних послуг», — наголошує він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 березня 2019
Одеський і Чорноморський олійножирові комбінати продають за $33 млн
Одеський і Чорноморський олійножирові комбінати виставлені на продаж на аукціоні. Про це повідомляє УкрАгроКонсалт. Нагадаємо, стало...
9 жовтня 2017
«Аграрний фонд» знайшов зникле борошно на 5 млн грн
Під час планової перевірки на ДП «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів» співробітниками ПАТ «Аграрний фонд» була...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...