Для продажу держактивів затверджено використання системи ProZorro
Для продажу держактивів затверджено використання системи ProZorro

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про використання системи ProZorro для продажу держактивів. Про це повідомила прес-служба Мінекономрозвитку.

Сьогодні система ProZorro.Продажі є єдиним каналом реалізації Фондом гарантування вкладів активів неплатоспроможних банків. Віднедавна в системі з’явилися й перші лоти від державних і комунальних підприємств — металобрухт, пісок, товари, які були у вжитку. Вказана постанова уряду дає офіційний дозвіл державним підприємствам, установам та організаціям продавати власні активи на через Prozorro.Продажі. При цьому участь замовників у пілотному проекті залишається добровільною та безоплатною.

«Проект ProZorro.Продажі унікальний, бо  виник на перетині двох реформ: державних закупівель та управління державною власністю. Ухвалена сьогодні постанова про пілотний проект — іще один крок до запровадження електронних торгів майном держпідприємств на державному рівні», — прокоментував ухвалення постанови перший віце-прем’єр міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

ProZorro.Продажі працюють де-факто з вересня 2016 року і вже продали майна на 2,7 млрд грн. Потенційно система може щороку реалізовувати майна лише державних підприємств на 7 млрд грн.

ProZorro.Продажі створюють прозорі та недискримінаційні правила торгів при реалізації державного майна. Це сприяє розвитку добросовісної конкуренції та зменшує корупційні ризики. Крім цього, вони забезпечують рівний доступ для потенційних інвесторів до інформації про таке майно. Вже на сьогодні в аукціонах взяли участь понад 2 тисячі учасників», — зазначив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Електронні торги (аукціони) здійснюватимуться за стандартами, критеріями та технологією системи електронних публічних закупівель ProZorro. Після завершення реалізації пілотного проекту адміністратор Електронної торгової системи — громадська організація «Трансперенсі Інтернешнл Україна», безоплатно передасть кінцевий продукт у державну власність.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 вересня 2017
Тарас Єлейко: Активи аграрного бізнесу складають 10% від загального обсягу Фонду гарантування вкладів
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) почав свою діяльність ще 1998 року. За цей час у його розпорядження надійшла величезна кількість...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...