Антирейдерська група при Кабміні працюватиме на постійній основі — офіційно
Антирейдерська група при Кабміні працюватиме на постійній основі — офіційно

Міжвідомча робоча група, яка була створена на базі Кабінету Міністрів для оперативного реагування на спроби рейдерства в аграрному та в інших секторах економіки, працюватиме на постійній основі. Про це сьогодні під час виступу на засіданні парламентського аграрного комітету повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, важливим напрямком боротьби з рейдерськими захопленнями на місцях є робота антирейдерських аграрних штабів у регіонах, які були створені при облдержадміністраціях.

Петренко додав, що антирейдерські штаби, які працюють по всій країні під керівництвом очільників чи заступників облдержадміністрацій та за участю правоохоронців і представників органів юстиції, дають свій ефект.

Тільки за 2 тижні роботи штабів було порушено 5 кримінальних справ проти рейдерів та попереджено десятки рейдерських захоплень. Але цього замало. Мають бути вироки судів, щоб люди розуміли, чим може закінчитися для рейдерів їхня діяльність», — наголосив міністр юстиції.

Окрім цього, робота антирейдерських штабів дає можливість виокремити найбільш проблемні моменти та розробити законодавчі зміни, які ліквідують відповідні «схеми».

Найгострішим питанням на сьогодні є подвійна реєстрація договорів оренди. Це пов’язано з тим, що частина договорів укладалися за старим законодавством, яке діяло до 1 січня 2013 року, і реєструвалися в земельному кадастрі. А частина — зареєстровані за новим порядком у реєстрі нерухомості. Зараз на рівні законодавства державний реєстратор не має права вчинити реєстраційну дію без отримання інформації про ділянку з Держземгеокадастру. Ми плануємо ввести технічну норму, за якою реєстратор фізично не зможе завершити реєстрацію, якщо в реєстрі немає інформації з Держземгеокадастру», — заявив очільник Мін’юсту.

Він також поінформував, що нині триває робота над запуском послуги, яка дасть можливість власнику відслідковувати всі реєстраційні дії, які чиняться з його земельною ділянкою.

Власник і орендар зможуть через Інтернет замовити цю послугу. Якщо хтось зайде на профіль його земельної ділянки в реєстрі, він одразу ж отримає про це повідомлення і за потреби зможе зупинити реєстраційну дію», — підсумував Павло Петренко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 вересня 2017
Які області найчастіше звертаються до антирейдерських штабів
Найбільша кількість звернень до антирейдерських штабів надійшла від чотирьох областей: Херсонської, Миколаївської, Кіровоградської та...
6 вересня 2017
Вартість роботи одного "тітушки" на рейдерських захопленнях — 6 тисяч гривень за годину
Сьогодні вартість однієї «тітушкогодини» в Україні складає $200. Про це повідомив президент Всеукраїнської асоціації операторів ринку...
16 серпня 2017
Павлові Петренку порадили їхати «у поля» — захищати аграріїв від рейдерів
Громадська організація (ГО) «Самооборона підприємців» розглядає 8 звернень про рейдерство від бізнесу. Про це в інтерв’ю...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...