Україна подвоїть імпорт жита
Україна подвоїть імпорт жита

Через високий попит із боку виробників житнього борошна імпорт культури збільшиться у 2—2,5 разу. Такі прогнози повідомляють у Daniel Trading.

За останні 5 років валовий збір жита впав удвічі, фермери відмовляються від вирощування культури на користь більш рентабельних. Але на тлі уподобань споживачів попит на житнє борошно, а отже й на саме жито — зростає.

«У цьому сезоні площі під культурою розширені на 19%. Та засуха й аномальна спека вплинули на врожайність, і валовий збір додав лише 15%. Якість урожаю — середня», — розповіла директор Daniel Trading SA Олена Нероба.

У 2017/18 маркетинговому році очікується ріст загальної пропозиції жита до 450 тис. тонн завдяки збільшенню обсягів переробки. Та це все одно недотягує до 2015/16 МР, коли пропозиція склала 479 тис. тонн.

Поточний сезон відрізняється від попередніх. Насамперед, ринок дуже залежить від погодних факторів. Великий обсяг пропозицій російської пшениці тисне на ціни в Чорноморському регіоні, й закупівельні ціни на жито у порівнянні з початком сезону знизилися на 100—200 грн, повторивши тренди пшениці: різке збільшення і подальше падіння. Виробники знову почали обмежувати партії в очікуванні сприятливої кон’юнктури.

Враховуючи, що якість українського жита залишається не найкращою, зростаючий попит буде підтримувати ціни», — зазначає Нероба.

За даними Українського клубу аграрного бізнесу, вітчизняні аграрії щороку вирощують 400—600 тис. тонн жита, більшість зерна споживається на внутрішньому ринку. Частка України в світовому експорті складає всього 0,6%.

Об’єми світової торгівлі житом торік були найнижчими за останні 15 років. Найбільші експортери — Польща, Німеччина та Канада.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 серпня 2017
Імпорт з Росії до України продукції АПК скоротився на $9,3 млн
Імпорт з Росії до України за підсумками І півріччя 2017 склав $3 млрд, що більше проти аналогічного періоду минулого року на $875,1 млн, або на...
14 серпня 2017
Житомирське підприємство почне виробляти олію
ТОВ «Яблунецьке хлібоприймальне підприємство» (Житомирська область) у серпні вперше розпочне виробництво соняшникової олії. Про це...
3 серпня 2017
Підприємство на Житомирщині страждає від рейдерства
Учора, 2 серпня фермерське господарство «Аделаїда», яке обробляє близько 5 тис. га в Житомирській області, стало жертвою рейдерської...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...