Новий законопроект від Мінекономіки допоможе спростити експорт української продукції
Новий законопроект від Мінекономіки допоможе спростити експорт української продукції

Міністерство економічного розвитку і торгівлі готує законопроект про валютне регулювання та валютний контроль, який покликаний захистити економічну безпеку країни, стабільність гривні та продовжити поступову лібералізацію валютного законодавства. Про це розповіла заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України — торговий представник України Наталія Микольська в ефірі «5 каналу».

Передісторія. З початку запуску зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Канадою, експорт українських товарів активно збільшується. За І півріччя 2017 року він склав $23 млн і продовжує набирати обертів. Це свідчить про те, що українські виробники почали постачати пробні партії товарів ще до запуску ЗВТ для вивчення ринку. Водночас, більшість із них скаржаться на складну експортну процедуру та просять спростити правила торгівлі. 

За словами Микольської, наразі в Україні дійсно існують проблеми валютного регулювання, реформування митниці та роботи органів сертифікації. 

Експортна стратегія 2017—2021 передбачає вирішення питань валютного врегулювання. Нині у нас в роботі законопроект, який допоможе лібералізувати це питання і ми маємо надію, що в парламенті його підтримають», — анонсувала Микольська.

За оприлюдненими раніше даними, для проведення експортної операції в Україні потрібно 11 документів. Загальний процес їхнього отримання триватиме в середньому 127 годин і буде коштувати сотні доларів.

Якщо говорити про експортний контракт, то новий законопроект покликаний зменшити кількість потрібних документів, а також витрати коштів на їхнє отримання», — наголосила торговий представник України.

За її словами, для того, щоб товар постачався на закордонний ринок, він має відповідати стандартам якості та безпечності.

Виробники, які вже торгують на ринку Європейського Союзу, вже мають достатньо високу якість. Отримати потрібні для Канади сертифікати для них буде не складно. Це або паперова робота, або приїзд спеціалістів з Канади на підприємство. Якщо ми говоримо про продукцію тваринного походження, то тут ситуація складніша. Важливим моментом є відстеження ланки виробництва: від зародка тварини до кінцевого продукту з неї. Те ж саме стосується кормів та продуктів, які використовуються при відгодівлі тварин», — підсумувала Наталія Микольська.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 вересня 2017
Україна увійшла до ТОП-3 лідерів із постачання продовольства до ЄС
Експорт українських товарів до країн Європейського Союзу за І півріччя 2017 року зріс майже на чверть проти аналогічного періоду минулого року. Про...
29 серпня 2017
Зернова інструкція Мінагрополітики не зірве експорт — точка зору
Проект нової зернової інструкції Мінагрополітики не зірве експорт. Таку точку зору висловив в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com керівник...
24 серпня 2017
Експорт української яловичини зріс удвічі
За перші сім місяців 2017 року експорт свіжої та охолодженої яловичини становив 64 млн дол. США, що більш ніж удвічі перевищує показники минулого...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...