В Україні з’явиться Плодоовочева асоціація
В Україні з’явиться Плодоовочева асоціація

Ініціативна група працює над створенням Плодоовочевої асоціації України. Про це повідомив економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, перші установчі збори в поєднанні з великою галузевою подією планується організувати у перших числах листопада.

Економіст зазначив, що основне завдання асоціації полягатиме в створенні конкурентної плодоовочевої галузі, котра буде постійно нарощувати ефективність, якість, експорт та обсяги виробництва, та експортувати не тільки продукти, а й знання.

На меті також — змінити законодавство, що є важливим для галузі.

Створення прозорої процедури реєстрації ЗЗР, відміна застарілих «нітратних» норм, створення зрозумілих правил найму сезонних працівників, створення прозорого кооперативного законодавства, що дозволить професійним виробникам кооперуватися, та багато іншого», — розповів Ярмак.

Він додав, що багато законодавчих змін для галузі й зараз «просуваються» за рахунок коштів асоціацій з інших галузей.

Підтримка експорту овочів та фруктів. У нас величезний потенціал експорту — кажу це як людина, котра присвятила 15 років плодоовочевій галузі, працюючи в різних країнах. Потрібно лише систематизувати роботу в цьому напрямку. Буду радий ділитися знаннями та досвідом, звичайно, якщо керівництво асоціації захоче та буде в змозі його сприймати», — зазначив експерт.

За його інформацією, в молочній галузі, де 99% йшло до РФ та її сателітів, ФАО вдалося докорінно змінити ситуацію всього протягом 3—4 років.

Накопичення та розповсюдження знань і передового досвіду. Зараз садівники та овочівники поодинці знаходять час, щоб поїхати і десь щось побачити, запрошують дорогих експертів, які не завжди говорять всю правду, бо хочуть повернутися. Це хаотичний процес, який асоціація зможе систематизувати. Ми можемо й повинні не лише вийти на ефективні показники продуктивності та якості, а й експортувати ці знання. А з часом, можливо, й елементи технологій, виробництво яких можна організувати в Україні», — відзначив ще одну перевагу Ярмак.

Також він наголосив, що створення асоціації сприятиме залученню інвестицій в галузь.

Садівники, овочівники, тепличники України не є конкурентами між собою — їхніми конкурентами є постачальники з інших країн, як на ринку України, так і на ринках ЄС, Близького Сходу тощо. Нам потрібні розумні інвестиції, збільшення обсягів розумного та ефективного виробництва та експорту. «Розумного», значить такого, що має перспективу», — пояснив фахівець.

За його словами, потрібно розвивати ефективну співпрацю торгівлі та фермерів, підвищити прозорість як оптового, так і роздрібного ринків.

Кооперація не має стосунку безпосередньо до асоціації, але вона може стати каталізатором кооперативної переробки та експорту. Це реально й можливо — доведено досвідом інших галузей», — підсумував Андрій Ярмак.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 березня 2018
Через холодну весну вітчизняні садівники втратили у 2017 році понад чверть урожаю
Торік галузь садівництва не змогла задовольнити навіть потреби внутрішнього ринку. Про це інформує Асоціація «Укрсадпром» у щорічному...
22 лютого 2018
Торік на горіхах українці заробили $101 млн
У 2017 році грецькі горіхи склали 24% від усієї експортної виручки у плодоовочевому сегменті. Про це повідомив економіст інвестиційного відділу ФАО...
1 вересня 2017
Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула чинності
З 1 вересня в повному обсязі вступила в силу дія Угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною. Про це написали Президент України Петро Порошенко та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...