В капітал держбанків можуть увійти ЄБРР або IFC
В капітал держбанків можуть увійти ЄБРР або IFC

Глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва підтримує перспективу продажу частини акцій державних Ощадбанку та Укрексімбанку таким інвесторам як Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) або Міжнародна фінансова корпорація (IFC).

Про це йдеться в повідомленні НБУ на офіційній сторінці в Fасеbook з посиланням на підсумки зустрічі керівництва регулятора з делегацією ЄБРР, яка відбулася на поточному тижні.

«Входження таких організацій як ЄБРР або Міжнародна фінансова корпорація в капітал держбанків є сьогодні вкрай важливою, перш за все, для поліпшення якості корпоративного управління в них. Це також сприятиме перетворенню Ощадбанку в справжній роздрібний банк, який буде працювати з населенням, малим і середнім бізнесом, а також посилить фокус Укрексімбанку на підтримку зовнішньоторговельних операцій», - наголошується в повідомленні.

Розроблені урядом «Основи стратегічного реформування державного банківського сектора», оприлюднені на веб-сайті Міністерства фінансів, передбачають можливість повної приватизації системоутворюючих Ощадбанку і Укрексімбанку в довгостроковій перспективі, при цьому рішення щодо обсягу акцій для продажу і термінів такого продажу буде прийнято Кабінетом міністрів не пізніше кінця 2020 року.

Згідно документу, середньострокова перспектива (до середини 2018 роки) передбачає продаж не менше 20% акцій Ощадбанку і Укрексімбанку кваліфікованому інвестору або міжнародної фінансової організації (МФО) шляхом проведення прозорого конкурсу.

Як зазначається в стратегії, держава зацікавлена ​​в залученні МФО (МФК, ЄБРР, Німецька компанія з інвестицій та розвитку) в якості часткових власників або інвесторів в субординований борг.

Згідно зі стратегією, до початку 2020 року Ощадбанк повинен увійти в ТОП-5 банків з кредитування роздрібного бізнесу та в ТОП-3 по кредитуванню і депозитах мікро, малого і середнього бізнесу, Укрексімбанк - почати обслуговування роздрібного і мікробізнесу.

Держава прийме рішення про терміни та умови поступового приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб починаючи з 2017 року на основі економічного аналізу наслідків і ризиків для банків і банківського сектора, а також розгляне економічну доцільність формування центру підтримки експорту і встановлення операційної взаємодії між Укрексімбанком і Агентством зі страхування експортних ризиків у разі його створення.

Hubs.ua

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 квітня 2016
ЄБРР виділить Україні ще 75 млн. євро — офіційно
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділить додатково 75 мільйонів євро для підтримки зусиль України в сфері енергоефективності у...
24 березня 2016
ЄБРР назвав приватизацію єдиним джерелом зростання ВВП України — Аджунер
У 2016 року в Україні не буде великих прямих іноземних інвестицій. Витрати на інфраструктуру також не виростуть. Шевки Аджунер знайшов джерело...
16 березня 2016
EBA оцінив інвестиційну привабливість АПК України
Всесвітній банк оцінив інвестиційну привабливість АПК України. Про це повідомляє Enabling the Business of Agriculture (EBA). Мова про це йде в звіті...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...