Аграрії мають намір легалізувати виробництво волоського горіха
Аграрії мають намір легалізувати виробництво волоського горіха

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, представники Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) і Української горіхової асоціації обговорили проблемні питання регулювання експорту вітчизняного волоського горіха. Про це повідомляє Ubr.ua.

Зокрема говорили про проект закону, розробленого ВАР. Мета якого — впровадити систему електронного адміністрування обліку руху деяких товарів. Включно з горіхами.

Втім, у Держпродспоживслужбі вважають, що обійтися можна і без окремих «горіхових» законів. А для вирішення більшості нинішніх проблем підійдуть чинні акти.

Головна мета — вивести ринок з тіні, щоб не треба було уряду вводити ліцензування чи якось інакше регулювати цей ринок», — розповів голова асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка.

Для цього, за його словами, досить на базі наявних і планованих горіхових садів налагодити виробництво продукції з підтвердженим легальним походженням. Подальше очищення і фасування дозволять підвищити ціну горіха майже удвічі. Таким чином додаткова вартість буде створюватися не за рахунок тіньових схем, а за рахунок переробки продукції.

Основна маса горіха знаходиться у приватних садибах. Під час скупки за готівку не платяться податки і немає підтвердження джерел походження горіха», — зазначив Крошка.

Сировину — нечищений і нелущений горіх — перекупники забирають по $1-2/кг. Національні трейдери відправляють товар на експорт вже по $ 2-3/кг.

За словами директора компанії Smart Lands Тараса Басистюка-Гаптара, набагато вигідніше було б купувати горіх-сировину по $1,5-2,5/кг. Переробляти його і продавати вже упакованим по $ 4-6/кг. Зокрема й за кордон. Басистюк-Гаптар додав, що переробка горіха дозволяє збільшити прибутковість бізнесу.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 січня 2018
Україна та Узбекистан будуть співпрацювати в аграрній галузі
Узбекистан і Українська горіхова асоціація уклали договір про співпрацю в ході міжнародної конференції «Сучасні новації в створенні...
8 серпня 2017
На митниці Одеси за одну фуру горіхів СБУшникам «віддають» від $2 до $5 тисяч
З однієї нелегальної фури горіхів бізнес платить безпосередньо співробітникам СБУ (які контролюють експорт горіхів і бурштину на Одеській митниці)...
21 квітня 2017
Дрібні виробники переорієнтуються на експорт горіхів та ягід
Вирощування та переробка нішевих культур є цікавим напрямком диверсифікації виробництва та експорту як для малих фермерів, так і для великих...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...