Люди нарешті вигнали рейдерів із с. Добре
Селяни вигнали рейдерів із території с. Добре

Збройна фаза конфлікту в с. Добре (Кіровоградська область) довкола ПСП ім. Димитрова завершилася — рейдерів нарешті вигнали з території населеного пункту. Про це повідомив у ексклюзивному коментарі Kurkul.com член аграрного комітету, народний депутат від «Самопомочі» Іван Мірошніченко, який разом із членами «Самооборони підприємців» (громадська платформа для боротьби з рейдерами) допомагає селянам протистояти рейдерам і вирішити конфлікт, який тягнеться уже рік.

«27 липня «Самооборона підприємців» та жителі села Добре вигнали рейдерів, які понад рік тероризували людей і працювали на ОЗУ. Вони рік керували підприємством, заволодівши ним у незаконний спосіб, підробивши документи на підприємство та завдавши збитки (продали активи та урожай) на 22 млн грн, забравши техніку на $500 тис. та землю. Наразі рейдерів у селі вже немає. Приїхала поліція — вилучила багато зброї. Люди заспокоюються. Та низка питань лишилися відкритими. Зокрема, хто відповідатиме за те, що поклали господарство? Хто компенсує збитки — правоохоронці, які нічого не зробили, МВС, яке не захистило людей, чи нотаріус, який підробив документи?», — каже він.

Нардеп додає, що витурити рейдерів вдалося завдяки згуртованості самих людей та підтримці учасників громадської платформи «Самооборона підприємців».

Ми бачимо, що платформа з’явилася нещодавно, але вона почала боротися з рейдерством. Перемога в селі Добре — це її перші результати. Тепер усі чекаємо на появу антирейдерської комісії, яку нещодавно попросили створити Президента, прем’єра і голову Мін’юсту група народних депутатів», — підсумував він.

Нагадаємо, що спроба рейдерського захоплення ПСП ім. Димитрова почалася ще у серпні 2016 р., коли відбулася перереєстрація підприємства. 19 липня рейдери не пускали на підприємство ПСП ім. Димитрова законного власника Олега Кірова зайняти своє робоче місце, попри наявність у нього рішення суду. Раніше сторони домовилися про повернення с/г техніки на зберігання дійсним власникам господарства — братам Кіровим. До переговорів долучилися і представники громадської платформи «Самооборона підприємців» та спілки «Аграрна самооборона України».

Зазначимо, що на Кіровоградщині останнім часом почастішали випадки рейдерських захоплень сільгосппідприємств. Зокрема, ситуація з рейдерами на господарстві «Нива-2010» у с. Бережинка на Кіровоградщині набула всеукраїнського розголосу. Щоб змусити посадовців і поліцію втрутитися у вирішення конфліктів, фермери провели антирейдерське віче у Кропивницькому та передали резолюцію обладміністрації та прокуратурі з відповідними вимогами протидіяти рейдерству в регіоні.

Крім того, народний депутат Іван Мірошніченко повідомляв, що в Україні вже створили платформу із захисту бізнесу від рейдерства. А звернення на ім’я Президента України та прем’єра з вимогою втрутитися і зупинити хвилю рейдерства по країні підтримали понад 100 компаній.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 серпня 2017
Донецькі рейдери «віджимають» землю підприємства на Харківщині
Підприємство «Колос» у Коломацькому районі Харківської області стало об’єктом рейдерських атак. Про це повідомляє медіакомпанія...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...