Мораторій є сучасною формою кріпацтва, — Мартин
Мораторій є сучасною формою кріпацтва, — Мартин

Мораторій — це сучасна форма кріпацтва для українських фермерів і причина зростання кількості агрохолдингів. Таку думку висловив заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин під час круглого столу на тему: «Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?» 28 липня у Києві.

За словами експерта, земельна реформа в Україні почалася ще 1991 року та ніяк не завершиться. Так, Україна є чемпіоном світу із реформування земельних відносин.

«З однієї банальної причини наша держава досі не може визначитися, яке сільське господарство вона б хотіла бачити у стратегічній перспективі. Сільська ідея, яка спостерігається у Європі, пов’язана з тим, що там с/г не є бізнесом. Це величезний соціальний проект. По суті, якби не величезні дотації (36% бюджету на 6% населення, зайнятого в с/г) уже б того господарства не було. А Україна має схожу проблему. У нас давно немає тієї кількості робочих місць, яка була 20 років тому. І нині маємо всі умови для того, щоб великий агробізнес себе почував краще з кожним роком», — вважає він.

За словами Мартина, якщо розглянути мораторій з економічної точки зору, то він є абсурдним.

Якщо у самого власника земельної ділянки запитати, чи хоче він мати право розпоряджатися власним майном, то, мабуть, тільки людина у не здоровому глузді відповість «ні, не хочу мати економічної свободи». Мораторій це, по суті, обмеження свобод громадян України. Держава у свій час передала земельні ділянки у власність, але заборонила повною мірою розпоряджатися цим майном. Мораторій — це сучасна форма кріпацтва для українських селян», — зазначає голови ради Асоціації.

На його думку, закритий ринок землі — «манна небесна» для великого агробізнесу, який категорично проти запуску ринку у будь-яких формах.

Україна, з точки зору агробізнесу, країна чудес. Можна за досить невелику орендну ціну отримати доступ до виробничого активу. Чому виросли агрохолдинги? Не потрібно робити шалених інвестицій у власність. Просто приходите в село, пропонуєте більшу орендну плату — і це село ваше. Це не задоволення наших із вами потреб у продовольстві. Виробляється на 2—3% більше, ніж потрібно державі. Ми просто здешевлюємо вартість продукції для арабів, китайців та всіх, хто купує нашу продукцію», — вважає Мартин.

Він зазначає, що агробізнесу ринок землі не потрібен. Вони не хочуть нести витрати на придбання тих земель, які вони й так використовують і мають не поганий прибуток.

Це ідеальна система, за якої агробізнес розширює володіння «тихою сапою». Забита стара бабуся, яка підпише будь-який договір оренди, котрий їй принесли. Просто потрібно грошима перед нею помахати. І хоч скільки б ми кричали та боялися іноземців — де-факто сьогодні земля і так використовується іноземними компаніями.  Почнемо з того, що найбільший холдинг України Kernel — це формально компанія з Люксембургу. І коли він сьогодні він обробляє тисячі га земель на умовах оренди, то це чомусь не проблема. А от запустити ринок так, щоби українці могли купити землю, є серйозною проблемою», — зазначає експерт.

Андрій Мартин підсумовує, що у цій ситуації багато хто з громадськості заляканий і не розуміє, що насправді сенс мораторію — це те, що у нас є 7 млн громадян, які вже фактично є власниками с/г земель, але при цьому законодавчо їм заборонено розпоряджатися своїм майном.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 січня 2018
Сьогодні щодо ринку землі повторюються результати соцопитування 1997 року
Заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин оприлюднив уривок дослідження громадського діяча Олександра...
18 січня 2018
Після запуску ринку землі привабливість агробізнесу зменшиться
У перші роки після запуску ринку сільськогосподарських земель інвестиційна привабливість агробізнесу навіть трохи зменшиться, адже зараз він працює...
17 січня 2018
Існування сільського населення в Україні відходить на задній план
Переслідуючи мету високоефективного індустріалізованого виробництва, на задній план відходить не просто соціальний розвиток села, а й узагалі...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...