Презентовано дослідження річної роботи Держгеокадастру
Презентовано дослідження річної роботи Держгеокадастру

АgroРolit.com проаналізував річну роботу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастру) під керівництвом нового в.о. голови служби Олега Цвяха. Детальніше читайте у матеріалі: «Гадання на кадастровій «гущі» – про рік роботи Держгеокадастру».

Позитивні зміни АgroРolit.com знайшов тільки у річному звіті служби. Експертам, на жаль, не було чого сказати на цю тему.

Серед досягнень варто виокремити запровадження електронних сервісів, початок «роботи над помилками» у якості виправлень у кадастрі, затвердження нової методики нормативно-грошової оцінки земель с/г призначення.  

Не забули у Держгеокадастрі і про розробку важливих для українського суспільства законопроектів «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» та «Про консолідацію земель». Окрім цього, було запроваджено екстериторіальність погодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для скорочення термінів розгляду документації в середньому до 5–7 робочих днів та зупинки практики повторних відмов.

Натомість опитані АgroРolit.com фахівці інакше оцінюють роботу Держгеокадастру: позитиву не бачать. Найбільшим провалом, на їхню думку, є факти корупції. Чому працівники продовжують брати хабарі – нам у Держгеокадастрі не відповіли.

Проте, любов до хабарів пояснив лідер «Аграрної партії» Віталій Скоцик.

Це одна з найкорумпованіших структур в Україні. Достатньо зайти в інтернет, ввести у пошуковому віконці «держгеокадастр» і подивитись на видачу, «хабар» та «корупція» – синоніми цього слова. Вони просто не можуть не красти», – зазначив Скоцик.

Зі свого боку, в Держеокадастрі не погоджуються з тим, що рівень корупції в земельних питаннях не знизився. У підтвердження – наводять статистику.

Відповідно до наданих даних, кількість відкритих проваджень щодо державних службовців територіальних органів Держгеокадастру за неправомірну вигоду становить:

За 2015 рік – 12, за 2016-й – 9, а за І півріччя 2017-го – 7. Статистика дійсно йде на спад, але якщо не рахувати того факту, що цифри за попередні роки наведені за весь рік, а 2017-й ще не закінчився.

Тож наразі «маємо, що маємо», а АgroРolit.com буде слідкувати далі, як у Держгеокадастрі викорінюють корупцію.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 грудня 2017
У Держгеокадастру заберуть землі та віддадуть Мінрегіону
Аграрний комітет розглянув Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо...
6 вересня 2017
У Держгеокадастрі 5 тис. земельних ділянок без кадастрових номерів
Міністерство аграрної політики та продовольства України (Мінагрополітики) підготувало законопроект, щоби прибрати «білі» плями щодо...
2 серпня 2017
Екс-голові черкаського Держгеокадастру дали 49 тисяч євро для підкупу колег
Колишньому керівникові головного управління Держгеокадастру в Черкаській області, який отримав від фермера хабар в 49 тис. євро за вплив на посадових...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...