Тваринникам не вистачає потужностей морських портів для експорту - джерело
Тваринникам не вистачає потужностей морських портів для експорту - джерело

Виробники тваринницької продукції зіткнулися з проблемою транспортування продукції в портах та з дефіцитом експедиторських компаній. Таку думку висловили представники бізнесу під час закритої зустрічі за участі Міністерства аграрної політики, Держпродспоживслужби та Асоціації тваринників України присвяченій темі «Розвиток виробництва та експорту м’яса в Україні». Про це повідомило джерело видання, присутнє на засіданні.

За його інформацією, серед учасників були основні гравці ринку тваринницької продукції: «Агровіт», «Миронівських хлібопродукт», «Бучачагрохлібпром», «Агрікор Холдинг», «Тернопільський бекон», «Тульчин м’ясо» та «ППР Броварський».

За словами співрозмовника, сьогодні в Україні є фактично єдиний Миколаївський порт, який обслуговує експорт великої рогатої худоби. В ньому є два причали, які не обладнані до кінця, але які можуть обслуговувати експорт ВРХ.

Бізнес нарікає, цитує учасників джерело видання, що ці причали обслуговує дві групи компаній, які допомагають експортерам.

Вони оснащують причали всім необхідним для транспортування та замитнювання. Є і ряд покупців, в тому числі, які здійснюють експорт на арабські країни. Більшість з них охоче планує підписувати ексклюзивні договори на свої країни», - сказав представник однієї з великих компаній.

Співрозмовник відмітив, що якщо покупці представляють Єгипет, чи Ліван, то хочуть закривати під себе ці країни.

За його словами, такі комерційні компанії мають по закону право не те, щоб працювати з ким їм завгодно. Але виникає велика проблема з тим, що українські порти не диференційовані.

Бізнес нарікає на те, що це не державні установи і впливу на них немає. Оскільки в Україні не вистачає експедиторських брокерських компаній, які брались би за експорт ВРХ, то доводиться задовольнятися послугами компаній, які є в порту.

З одного боку вони кажуть «ви можете підписатися з будь-ким», але з іншого - ми розуміємо, що вони найдосвідченіші в цьому. А вплинути на процес не маємо змоги, адже це комерційна установа. Тут проблема в тому, що вони можуть сприяти більше експорту представникам арабських країн, але тим самим ускладнювати життя виробникам», - підсумував співрозмовник.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 липня 2017
Ставку експортного мита буде переглянуто
Високе експортне мито у розмірі 10%, яке виробники змушені сплачувати за експорт продукції, буде переглянуто. Такої домовленості досягли під час...
31 липня 2017
Україна веде переговори з 22 країнами щодо експорту агропродукції
Україна веде переговори з 22 країнами щодо можливості поставок продукції тваринного походження на їхні ринки. Про це повідомляє прес-служба Державної...
3 липня 2017
Бізнесменам обіцяють компенсувати інвестиції в морські порти України
Підготовка проекту постанови Кабінету Міністрів України щодо порядку та умов укладання договорів, на підставі яких буде здійснюватися компенсація...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...