Хабар за отримання державної землі в оренду сягає 300—500 доларів за гектар
Хабар за отримання державної землі в оренду сягає 300—500 доларів за гектар — думка

Перед запровадженням в Україні ринку землі має бути довіра до уряду та відсутність корупції. Про це заявив Іван Слободяник, член ради Асоціації фермерів та приватних землевласників України в ефірі телеканалу «Еспресо».

Слободяник розповів, що сьогодні на кону стоїть передусім державна земля, де хабар за отримання землі в оренду може сягати від 300 до 500 доларів за гектар.

«Якщо це буде ринок землі — уявіть, що буде», — підкреслив він.

Член АФЗУ зазначив, що ситуація щодо Бережинки та багатьох інших сіл із захопленням фермерських господарств пов’язана з кричущими фактами поводження спеціальної комісії, яка мала б протидіяти рейдерству.

Він додав, що сьогодні фермери дуже хотіли б купити землю, на якій працюють, однак не мають на це коштів.

Як їм конкурувати з великими гравцями, які будуть брати під 3—4% кредити на міжнародних валютних ринках, коли в Україні це 15—16% і фермерські господарства фактично не кредитують», — запитує Слободяник.

Він підкреслив, що 40 тисяч фермерів — це найчисленніша і найактивніша частка аграрного сектору та найактивніший клас, який зберігся сьогодні в селі.

За словами члена ради Асоціації фермерів та приватних землевласників України, спочатку потрібно завершити інвентаризацію землі.

Державної землі сьогодні взагалі 10 мільйонів гектарів за різними підрахунками. Вони по-різному використовуються. Якщо ми говоримо про державні підприємства, то, як правило, вони використовуються тіньовим способом за рахунок надходжень у кишеню керівника державного підприємства», — повідомив він.

Іван Слободяник також підкреслив, що прем’єр-міністр Гройсман говорить про ринок землі в той час, як міністр аграрної політики Тарас Кутовий подав у відставку, а виконувачем його обов’язків є колишній керівник Держгеокадастру та кум Гройсмана з Вінниці — Максим Мартинюк.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 червня 2018
За декомунізацію заплатять селяни
Після перейменування вулиць і сіл, люди витрачають гроші під час внесення змін у документи. У межах декомунізації, с. Комунарівка Калинівського...
4 жовтня 2017
Долар продовжить дорожчати на покупках аграріїв
Курс долара невблаганно йде вгору: міжбанківська торгівля 3 жовтня завершилася його зростанням на 9 копійок, і фіксацією в рамках 26,71—26,73...
30 червня 2017
Слободяник: За рейдерство мають відповідати Павло Петренко та Арсен Аваков
Член ради Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Слободяник, виступаючи на мітингу, заявив про те, що рейдерські захоплення на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...