Великі агрохолдинги перемагають земельну реформу — думка
Великі агрохолдинги перемагають земельну реформу — думка

Латифундистів і їхніх кишенькових чиновників влаштовує модель великих господарств — ще трохи і шанс селян стати повноправними власниками своєї землі буде втрачено назавжди. Таку думку вислови журналіст Максим Кухар у своєму блозі на сайті «Новое время».

«Латифундисти вже переписують на себе паї. І дрібні фермери, і власники паїв зможуть розраховувати лише на долю наймитів на безкрайніх полях агрохолдингів», — вважає Кухар.

За його словами, поки Верховна Рада шукає в собі сили повернути селянам колись відібрану у них Йосипом Сталіном і Станіславом Косіором у 1929—1930-ті роки землю, великі агрогосподарства не марнують час даремно.

Щодня сотні й сотні власників паїв підписують із великими господарствами договори оренди на 100—150 років. Не надто вникаючи в юридичні каверзи таких угод, люди фактично масово втрачають свою землю», — зазначає журналіст.

Він додає, що для того, щоб парламент не міг зупинити цей негативний процес — спеціальні лобістські групи великих агрохолдингів блокують роботу депутатів, щойно вони наближаються у своїй роботі до земельного питання.

По суті, схожий на урядовий документ можна було б прийняти і три роки тому. Адже він просто є калькою з того, що було зроблено 20 років тому в країнах Центральної Європи. Тоді б уже в перший місяць продажу визначили ціну гектара. А отже, вартість його короткострокової і довгострокової оренди. Про це б написали газети — і ніхто б із селян не заліз у договір оренди зі смішними ставками і кривими умовами на 49 років. Проблеми б не виникло, а про приватні дрібні неприємності все б уже давно забули», — розповідає Кухар.

Він прогнозує, що восени агробарони легко зможуть розпалити будь-яку провокацію, аби не допустити земельної тематики — від суперечок про мову, до демагогії про статус окупованих територій. І для них неважливо, як це зашкодить країні — головне, щоб трибуна ВР через день була заблокована, а під будівлею — кожні три дні мітинги і бійки.

За словами журналіста, якщо всю землю заберуть великі агрохолдинги через тіньові схеми, то замість тисяч і тисяч дрібних фермерських господарств в Україні утворяться 4—5 великих агрокомпаній, які зберуть основні масиви землі.

Природно, що створивши таку олігополію, їм легко буде тримати зарплати на скромному рівні у всій галузі. А також нескінченно вимагати поступок в усіх питаннях від місцевої і центральної влади. Як це зазвичай буває, погрожуючи тим, що коли вони закриються або перенесуть кудись виробництво, то бідам і кризам не буде кінця», — підсумовує Максим Кухар.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 червня 2018
Іноземні та українські холдинги витягують соки з землі та обдирають власників паїв — заява
Великі агрохолдинги витискують природній потенціал земель та мінімізують доходи селян. Про це розповів колишній міністр економіки України Володимир...
12 вересня 2017
Михайло Амосов: Холдинги обробляють близько 15% сільськогосподарських земель України
В Україні триває процес укрупнення агробізнесу.  Цього року ринок сколихнула низка потужних  операцій купівлі-продажу компаній....
17 серпня 2017
Холдингам визначили їхнє місце в рамках земельної реформи — думка
У ході відкриття вільного ринку землі агрохолдинги мають робити ставку на орендні відносини, а  не на придбання земель. Таку точку зору висловив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...