Agro.ReformsUA розробила нову концепцію приватизації
Agro.ReformsUA розробила нову концепцію приватизації

Експерти Agro.Reforms UA розробили нову концепцію приватизації держмайна в АПК. Про це повідомляє прес-служба Agro.ReformsUA.

«Сьогодні потрібно вносити кардинальні зміни в закон «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі» та концептуально змінювати підходи до приватизації», - заявляють експерти Agro.ReformsUA і виносять на публічне обговорення розроблену концепцію приватизації в АПК.

За словами експертів, питання регулювання приватизації державного та комунального майна кілька разів піднімався на рівні розробки проектів законів про внесення змін до Закону України «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі», але всі вони носили точковий характер і в них був відсутній комплексний підхід до приватизації.

«Не дивлячись на те, що всі вертикалі влади підтримують тотальну приватизацію, її процес йде досить повільно, основна причина цього - відсутність законодавчого регулювання та чіткого сценарію приватизаційного процесу», - зазначає експерт з аграрного та земельного права Agro.ReformsUA Дмитро Сімашко.

Проектний менеджер аграрної реформи Національної ради реформ Олег Проценко зазначає, що приватизація держмайна стала одним з пріоритетних напрямків роботи Мінагропроду на 2016 рік, але для того, щоб прискорити процес потрібна концепція, розумний і виважений підхід з урахуванням особливостей господарювання і соціальної ситуації в Україні.

Експерти Agro.ReformsUA розробили кардинально нову концепцію приватизації в АПК і проаналізували міжнародний досвід приватизації державного майна.

«Аналіз міжнародного досвіду показує, що приватизація в аграрному секторі в кожній країні йшла своїм шляхом. Головною особливістю приватизації в сільському господарстві є наявність великої кількості земель у власності держави і державних підприємств, що характерно для постсоціалістичних країн Центральної та Східної Європи. Тому в цих країнах приватизація в аграрному секторі розвивалася за індивідуальними сценаріями, оскільки кожна країна самостійно вирішила земельне питання», - пояснює Дмитро Сімашко.

Розробники заявляють, що концепція поки що перебуває на етапі публічного обговорення і може бути доопрацьована з урахуванням думок і пропозицій експертів.

Latifundist.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 березня 2016
ДПЗКУ і Аграрний фонд увійдуть до списку приватизації ― офіційно
Кабінет міністрів України планує до 1 травня розглянути питання про включення до приватизаційного списку великих аграрних держпідприємств ДПЗКУ,...
10 березня 2016
В ЄБРР розчаровані провалом приватизації в Україні — офіційно
У Європейському банку реконструкції і розвитку розчаровані невдалої приватизацією в Україні. Про це повідомив керуючий директор ЄБРР по Східній...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...