Компетентні органи чотирьох країн обмінялися досвідом у питаннях фітосанітарного контролю
Чотири країни обговорили правила фітосанітарного контролю

Представники національних організацій з карантину та захисту рослин Вірменії, Білорусі, Молдови, а також Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів та експерти Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) обмінялися досвідом у питаннях здійснення фітосанітарного контролю згідно з правилами Світової організації торгівлі (СОТ). Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Майданчиком для такої комунікації став регіональний семінар «Міжнародна торгівля сільськогосподарською продукцією: багатосторонні правила, фітосанітарні процедури, зобов’язання сторін», який відбувся у рамках Проекту з технічного співробітництва із Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) «Зміцнення потенціалу національних служб фітосанітарного контролю в чотирьох східноєвропейських країнах» у Херсоні з 11 по 14 липня та був організований за підтримки Херсонської облдержадміністрації.

У рамках семінару учасники мали змогу ознайомитися з основним набором інструментів, передбачених Угодою СОТ про спрощення процедур торгівлі, їхній вплив на торгівлю сільськогосподарськими товарами, готовність переходу на безпаперові технології та процедури, а також на міжнародні вимоги, визначені міжнародними стандартами з фітосанітарних заходів Міжнародної конвенції захисту рослин (МКЗР) щодо огляду, відбору зразків та інспектування вантажів сільськогосподарської продукції в міжнародній торгівлі.

Держпродспоживслужба активно працює над гармонізацією та адаптацією національного фітосанітарного законодавства до міжнародних норм та стандартів, — наголосив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час міжнародного семінару. — Членство України в міжнародних організаціях, зокрема в СОТ, МКЗР, ФАО, передбачає обов’язкове дотримання основних принципів і вимог у сфері карантину та захисту рослин на міжнародній арені. Відповідно, підвищуються вимоги до рівня роботи Національної організації з карантину та захисту рослин».

За його словами, Україна вже здійснила структурні реформи у фітосанітарній сфері, однак ці процеси потребують постійної державної підтримки та стимулювання, міжнародної координації, яка сприятиме розвитку сільського господарства в цілому. Така координація може бути здійснена, передусім, у рамках міжнародних універсальних організацій системи ООН, зокрема — у рамках ФАО.

За останні роки співпраця Держпродспоживслужби та ФАО суттєво активізувалася, і даний проект це підтверджує. Так, за підтримки ФАО в рамках проекту уже було проведено низку місій. На найближчу перспективу заплановано ще декілька не менш важливих заходів, спрямованих на зміцнення потенціалу національних служб фітосанітарного контролю України, Вірменії, Білорусі та Молдови. Наприклад, восени 2017 року відбудеться національний семінар, акцент якого буде спрямовано на консультації з фітосанітарної експертизи.

Також планується, що до кінця проекту експерти ФАО підготують порівняльну таблицю відповідності національного законодавства до міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів Міжнародної конвенції захисту рослин. Це питання є актуальним, оскільки українська сторона до 2018 року повинна розробити низку проектів національного законодавства у сфері карантину та захисту рослин, котрі адаптовані до законодавства ЄС, які при цьому повинні відповідати вимогам Міжнародної конвенції захисту рослин.

Сподіваємося, що технічна допомога ФАО сприятиме активізації міжнародного співробітництва у сфері фітосанітарії між національними організаціями з карантину та захисту рослин. Адже загальна мета даної Програми з технічного співробітництва полягає у зміцненні адміністративних та технічних спроможностей Держпродспоживслужби. Не менш важливим напрямом також є удосконалення роботи державних фітосанітарних інспекторів та покращення рівня проведення лабораторних досліджень», — підсумував Володимир Лапа.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 листопада 2017
Понад 40% експорту українських пшениці та ячменю не відповідають фітосанітарним нормам
В Україні 42,05% експортних партій пшениці заражені твердою сажкою (Tilletia levis Kuhn, Tilletia tritici Wint). Про це повідомив президент...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...