Яресько та Гройсман є основними кандидатами на пост прем'єра — Financial Times
Яресько та Гройсман є основними кандидатами на пост прем'єра — Financial Times

В якості альтернативи на пост прем'єра розглядається не тільки глава Мінфіну Наталія Яресько, але і спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

Про це пише Financial Times.

Британська газета стверджує, що Яресько отримала пропозицію очолити уряд більше 10 днів тому від представників президента Петра Порошенка і чинного прем'єра Арсенія Яценюка.

Їй запропонували підтримку в Раді з боку Блоку Петра Порошенка і Народного Фронту, сказали виданню особи, знайомі з ходом переговорів.

За даними Financial Times, минулого тижня Яресько вже займалася підбором кадрів в свій майбутній Кабмін і складанням програми його діяльності.

Однак, сказано в статті, переговори зайшли в глухий кут в кінці минулого тижня, тому Порошенко і Яценюк почали розглядати альтернативний план — кандидатуру Гройсмана.

Британське видання підкреслює, що Яресько високо оцінюють інвестори і міжнародні партнери України, які розглядають технократичний уряд з нею на чолі як кращу гарантію продовження структурних реформ і боротьби з корупцією.

Кабмін на чолі з Гройсманом вони вважають слабкіше в плані витримки тиску з боку потужних корпоративних інтересів, в тому числі олігархів, а також президента.

До того ж, як стверджують джерела видання, Яресько навряд чи погодиться працювати в уряді Гройсмана, що поставить під загрозу підтримку від кредиторів, зокрема МВФ.

«Третім сценарієм» Financial Times називає дострокові вибори в Раду, але зазначає, що він малоймовірний: голосування відбудеться не раніше осені, що прирікає Україну на шість місяців політичної невизначеності і підриває зусилля по проведенню реформ.

Крім того, політичні інсайдери розповіли виданню, що Порошенко і Яценюк хочуть уникнути дострокових виборів після різкого падіння їх особистих і партійних рейтингів. Вони побоюються, що досить багато голосів отримають лідер Батьківщини Юлія Тимошенко і губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 березня 2016
"Батьківщина" підтримає Гройсмана на прем'єрство — Кожем'якін
Парламентська фракція "Батьківщина" підтримає кандидатуру чинного голови Верховної Ради Володимира Гройсмана на посаду прем'єр-міністра. Про це...
22 березня 2016
Учасники переговорів по формуванню нового Кабміну прийшли до спільних рішень — джерело
Як стало відомо головним і єдиним претендентом на посаду прем'єр-міністра сьогодні є Володимир Гройсман. Про це повідомляє LB.ua. Хід переговорного...
21 березня 2016
Яресько не хоче займати посаду прем'єр-міністра України — джерело
Міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що не має "прем'єрських амбіцій". Про це, як повідомляє Укрінформ. "Я не маю прем'єрських амбіцій. Моя...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...