Названо три умови об’єднання громад
Названо три умови об’єднання громад

Для успішного утворення об’єднаних територіальних громад в Україні треба виконати три основні вимоги. Про це в інтерв’ю Сільському ревізору заявила голова Омельницької сільської громади, голова Полтавського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Олександра Шереметьєва.

«По-перше, ми домовилися, що всі люди залишаться працевлаштованими. Ми змінили їм місце роботи, але всі у нас працевлаштовані. Одного співробітника, наприклад, вивчили на водія», – каже вона.

На її думку, однією з головних умов успішного ОТГ – це справедливе розподілення грошей по селах, що входять до складу об'єднаних громад.

По-друге, домовились, що всі гроші ділимо на кількість населення. Після цього, до 1 червня, кожна громада повинна подати проекти. Хто не подав – у них гроші забирають і віддають громаді, яка подала проекти. Тому минулого року ми дуже по-різному розподілили ці гроші. Омельник отримав 6 млн грн, Рокитне – 2,7 млн. грн.. Але це їхня вина, вони не написали проекти. Демидівці та Запсіллі – понад 1 млн грн. Але вони й таких грошей ніколи не бачили. Намагаємося ставитися до всіх справедливо. Якщо, наприклад, у минулому році Рокитнянська рада перевиконала бюджет на 90 тис. грн., то цьогоріч ми ці гроші в них забрали. Цю суму направили у Запсілля. І таке справедливе ставлення до внутрішніх громад знімає усі претензії», – стверджує голова Омельницької сільської громади.

За її словами, також не потрібно закривати школи та дитячі садки для успішного утворення ОТГ.

Також ми сказали, що не будемо закривати жодного дитячого садка. Тому що батьки повинні мати змогу дістатися до дітей максимум за 15 хвилин. Тим більше, нехай вони ростуть у своїх селах і цікавляться ними. В одному дитячому садочку ми зробили ремонт, встановили телевізори, тому діти хочуть йти туди. Так діти запам’ятають, яке село у них гарне, іще з дитинства», – додала Олександра Шерементьєва.

Нагадаємо, як раніше писав AgroPolit.com, місцеві жителі називають с. Омельник «Кремнієвою долиною». Підстава — маштабна децентралізація, яка відбулася там. Так, у 2015 році 20 сіл злилися в найбільшу на Полтавщині об'єднану територіальну громаду (ОТГ), йдеться у матеріалі на AgroPolit.com, ставши локомотивом реформ із децентралізації влади. Наразі Омельницька сільська рада налічує 5402 мешканців.

За 2,5 року існування у громаді реалізовано близько 50 інфраструктурних проектів, вагому частку фінансування яких надано організаціями, які представляють програми Євросоюзу з підтримки реформ в Україні. Омельницька ОТГ співпрацювала і продовжує співпрацювати з такими проектами, як GIZ, DESPRO, ПРООН/ЄС. Минулого року було реалізовано проекти на загальну суму 13,138 млн грн. Частка витрат на розвиток соціальної інфраструктури, що припадає на кожного жителя громади, становить 2,58 тис. грн. Загалом на 1 грн власного бюджету громаді вдалося залучити до 6 грн інвестиційних... 26 млн грн від ДФРР; 1,3 млн грн від DESPRO; 996 тис. від GIZ. — Омельник дійсно може проводити майстер-класи із залучення іноземних інвестицій в українське село», — сказано в матеріалі видання.

Нагадаємо, що «Сільський ревізор» — це соціальний проект, який показує соціальну інфраструктуру українських сіл і хто її утримує. Про те, як підтримують «соціалку» холдинги, можна буде прочитати на Latifundist.com, яку роль відграють фермери у зростанні добробуту села — на Kurkul.com, а що про все це думають самі селяни — у газеті «Рідне село».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 червня 2017
Олександра Шереметьєва: Єдина реформа, яка вдалася в Україні ­– реформа децентралізації
Минуло вже понад два роки, відколи в Україні стартувала реформа децентралізації. Сформовані на місцях громади вже отримали більше повноважень і, що...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...