Світове виробництво пшениці в 2017/2018 МР має всі шанси сягнути відмітки в 739,5 млн т
За прогнозами у 2017/18 МР світове виробництво пшениці зменшиться

Світове виробництво пшениці в 2017/2018 МР має всі шанси сягнути відмітки в 739,5 млн т – на 1,7 млн т більше, ніж згідно попереднього прогнозу, та, все ж, майже на 15 млн тонн менше, ніж в поточному сезоні. Про це повідомляє УАК посилаючись на дані, опубліковані Департаментом сільського господарства США (USDA) .

Основною причиною підвищення оцінки майбутнього врожаю культури стало підвищення площ посівів під нею в Росії. Крім того на рекордному рівні залишаються прогнозовані обсяги світової торгівлі пшеницею – суттєве зниження прогнозів щодо експорту пшениці ЄС (-0,5 млн т) були компенсовані анаогічним підвищенням оцінок експорту Аргентини (+0,5 млн т). Що ж до імпортерів, то найбільшими змінами в оцінках майбутньої торгівельної активності відзначився Іран, прогнозовані обсяги імпорту якого було зменшено на 0,5 млн т, що частково вдалося компенсувати за рахунок росту імпорту з боку США (+0,2 млн т) та ПАР (+0,2 млн т)

Об’єм світового виробництва фуражних зернових в 2017/18 МР, за даними експертів, становитиме 1 310,3 млн т – на 1,5 млн т менше, ніж у травневому прогнозі. України ж негативні тенденції не торкнулися – прогноз виробництва вітчизняних фуражних підріст на 0,5 млн т подолавши позначку в 37,2 млн т. Тим не менш це майже на 2 млн т менше, ніж за результатами поточного сезону.

Глобальне виробництво кукурудзи дещо просіло в новому прогнозі USDA – здебільшого за рахунок скорочення площ під культурою в Канаді та ЄС. Зниження посівних площ в Франції та Німеччині дещо «підкосили» позиції ЄС, проте прогноз виробництва кукурудзи в Євросоюзі досі перевищує результати попереднього сезону. Разом із тим скорочення виробництва культури в ЄС стимулюватиме ріст імпортних потреб, які, на думку американських аналітиків, задовільнятумуться за рахунок Росії та України, прогнозовані обсяги експорту яких було підвищено на 0,5 млн тонн в обох випадках (до 6,0 млн т та 20,5 млн т відповідно).

Тим часом світове виробництво ячменю прогнозується на рівні 137,5 млн т – на 0,5 млн т більше, ніж в травневому прогнозі, та 9,5 млн т мінше, ніж за результатами поточного сезону. Обсяги світової торгівлі культурою було переоцінено в бік незначного зниження через скорочення експорту ячменю Росією (-0,1 млн т).

Місце України на світовому ринку зернових у 2017/18 МР (млн т)

 

Двигуном росту виробництва та торгівлі олійних культур знову виявляється Китай – прогнозоване підвищення виробництва сої (+4%) в 2017/18 МР продиктоване ростом потреби піднебесної в протеїнових кормах. Ця ж причина, відповідно до прогнозу, стимулюватиме ріст імпорту культури до рекордних 93 млн т.

Місце України на світовому ринку соняшнику в 2016/17 МР (млн т)

 

Що стосується соняшнику, то тут мали місце незначні корективи. Втім, варто відмітити ріст прогнозованого USDA обсягу виробництва культури в Україні, який уже досяг відмітки в 14 млн т.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...