Українці не хочуть продавати землю – дослідження
Українці не хочуть продавати землю – дослідження

Українці виступають проти відкриття ринку землі. Про це свідчить онлайн голосування на тему «Що робити з сільськогосподарськими землями?», проведене виданням AgroPolit.com. Воно поширилось на більш ніж 45 тис. користувачів соцмережі Facebook. В опитувані взяли участь близько двохсот людей.

Більш всього голосів (77 %) опитаних віддали за продовження мораторію на продаж землі.

За продаж – 13%

За розвиток довгострокової оренди, в тому числі, право її застави  у банках для отримання кредитів – 8%

Продавати землю лише державі за доцільним вважають лише – 2%

Днями уряд створив міжвідомчу робочу групу, яка має напрацювати концепцію першого етапу запуску ринку землі.

Як раніше повідомляв AgroPolit.com, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк виступає за відкриття ринку землі с/г призначення, але з обмеженнями на першому етапі: тільки фізособам-українцям і в обсязі не більше 200 га в одні руки. Деталі наступних етапів достеменно невідомі. Його модель обігу земель підтримує і прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

В той час, міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий каже, що основою концепції земельної реформи в Україні має стати запровадження купівлі-продажу та застави прав оренди земельної ділянки.народний депутат («Самопоміч»), член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошніченко.

Один з учасників міжвідомчої групи народний депутат («Самопоміч»), член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошніченко зі свого боку пропонував концепцію земельної реформи, яка складається з трьох блоків: перший – запуску механізму оренди землі, другий – розробка державних програм фінансування для середніх і дрібних виробників та фермерів, третій – власне відкриття ринку землі з усіма «запобіжниками».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...