Робоча група при Кабміні обговорює продаж держземель як перший етап запуску ринку
Почалось обговорення робочою групою першого етапу запуску ринку землі

Робоча група з формулювання концепції національної моделі обігу земель сільськогосподарського призначення, обговорює впровадження ринку землі в декілька етапів, першим з яких може стати продаж державних та комунальних земель протягом трьох років. Про це повідомила прес-служба Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР).

До неї входять народні депутати, представники уряду, ВАР та інших с\г об’єднань. 

«Фактично це сигнальні продажі, мета яких – сформувати ціну, щоб було зрозуміло скільки земля коштує, і щоб люди знали, що паї в їхньому районі продаються за таку-то ціну. Ця ідея дозволяє зробити так, щоб людей не надурили. Всі будуть знати, за скільки продається земля. Торги проходитимуть з великою кількістю покупців, і в результаті конкуренції сформуються справедливі ціни», – сказав заступник голови ВАР Михайло Соколов.

На сьогодні в Україні площа зазначеної категорії земель складає 10,5 млн га.

Ідея продажу цих земель на першому етапі роботи ринку належить народному депутатові від «Блоку Петра Порошенко» Олександру Бакуменку. Вона була підтримана й допрацьована ВАР. Запропонований варіант дозволить відтермінувати продаж ділянок приватної власності, що дасть змогу допрацювати кадастрові карти і розробити ефективні варіанти фінансування купівлі землі з боку банків. Таким чином власники паїв увійдуть на ринок, що вже буде реально функціонувати.

За словами Михайла Соколова, учасники робочої групи відкриті до обговорення альтернатив пропозиціям, які існують на сьогодні у вигляді зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів. Зокрема обговорюється можливість доступу до ринку землі для юридичних осіб, якими є основна маса малих та середніх агровиробників.

Ця концепція цілком відповідає позиції ВАР, яка була сформульована на основі єдиного в Україні опитування 485 керівників середніх аграрних підприємств під час Agri Invest Forum 2017. Одна з ключових вимог сільськогосподарських підприємств – не допустити ситуації, коли продавати та купувати землю зможуть лише фізичні особи, як пропонується зараз. Інакше сільське господарство України постраждає від спекуляцій на ринку.

Наступне засідання робочої групи з розроблення концепції національної моделі обігу земель сільськогосподарського призначення відбудеться 6 червня за участі прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Всеукраїнську Аграрну Раду представить голова Андрій Дикун.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...