Місцеві вибори показали – люди не довіряють владі і провладним силам
Місцеві вибори показали – люди не довіряють владі і провладним силам

Вибори до 47 громад, які пройшли 30 квітня, показали – українці не довіряють владі. Про це розповів в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com керівник програми практичної політики, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай. 

«Результати виборів до об’єднаних громад дають відповідь тільки на одну частину запитання — люди не довіряють владі та провладним політичним силам. Але результати не дають відповіді на другу частину, а саме – хто ж буде наступною владою», – заявив він.

Експерт проаналізував вже відомі наявні результати. Наприклад, за даними Комітету виборців України: на перших позиціях по партійних списках: 1-е – «Наш край», 2-е – «Опозиційний блок», 3-є – БПП «Солідарність», 4-е – «Відродження, 5-е – «Радикальна партія». 

На думку Солонтая, це не є свідченням реваншу колишніх провладних сил. 

Всі забули про один важливий момент: у різних за статусом громадах (сформованих на базі міста або села) діє різна виборча система. У містах вибори відбуваються за партійними списками, тому результати рахують швидко. В селах і селищах – лише пряма мажоритарка. Рахують значно довше. Оприлюднені дані КВУ стосуються лише міст, їх було 9, і вони переважно зосереджені на Східній та Центральній Україні, а там рейтинг «Опозиційного блоку», «Нашого краю» та «Відродження» справді високий», – зауважив експерт.

Олександр Солонтай дає ще одну деталь.

Система ЦВК не подає оперативних даних щодо всієї України, а тому ми зараз говоримо тільки про попередні дані голосування 30 квітня. Можу підтвердити власним прикладом.  Оскільки  є одним з лідерів «Сили Людей» та був учасником агітації за кандидатів на виборах в ОТГ, то особисто знаю, що депутатів від партії було обрано значно більше. Також бачу, що насправді кандидатів від БПП та «Батьківщини» (переможці виборів) обрано в десятки разів більше, але одразу в системі ЦВК та відомостях, поширених КВУ, цих даних немає, тому що мажоритарка там вираховується із серйозною затримкою в часі», – відзначив він.

Відтак експерт пояснив, що означають ці результати.

Якщо говорити про ці ж 9 міських громад, чиї результати ви згадали, то загалом там перемогло 16 партій. Це утричі більше, ніж фракцій у Верховній Раді. Стільки партій у ВРУ точно  не буде, як було на місцевих виборах. Окрім того, під вибори до Верховної Ради олігархи запустять кілька нових проектів. Отже, місцеві вибори це одне, а парламентські – зовсім інше», – підсумував експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

Повне інтерв'ю читайте у матеріалі AgroPolit.com: «Олександр Солонтай: Виборів не буде, такий сценарій обрала влада».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 липня 2017
163 об’єднані громади чекають призначення перших виборів
На розгляді Центральної виборчої комісії перебувають звернення від облдержадміністрацій щодо призначення перших місцевих виборів у 163-х...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...