Якщо МВФ дотисне питання землі – ціна на неї зросте на 76%
Якщо МВФ дотисне питання землі – ціна на неї зросте на 76%

Протягом перших 2-х років після відкриття в Україні ринку землі ціна на неї зросте на 76%. Таку думку висловив економіст IMF Group Ukraine Михайло Кухар під час круглого столу на тему «Чому Україна має велику потребу в земельній реформі та в чиїх інтересах вона буде проводитися?»,  організований національним прес-клубом з аграрних і земельних питань в Києві. 

За словами спікера, таке припущення ґрунтується на дослідженнях досвіду в східноєвропейських країнах і країнах Прибалтики.

«Наші економісти Незалежної групи макроекономічного аналізу та прогнозування на прохання Держземкадастру ще півтора роки тому провели дослідження по Болгарії, Румунії, Словаччини, Польщі, Чехії, Литві, Латвії та Угорщини, де в різні роки були відкриті ринки землі. Результати цього дослідження показали, що протягом перших 7-ми років після відкриття ринку сільгоспземель в цих країнах врожайність піднялася на 44,8%, а ціна на землю тільки в перший рік зросла на 25%. За нашими прогнозами, в Україні протягом перших 2-х років ціна на землю підніметься на 76% », - повідомив Михайло Кухар.

Також спікер розповів, що згідно з дослідженнями Світового банку, в світі залишилося тільки 6 країн, де немає вільного ринку сільгоспземлі: Північна Корея, Куба, Венесуела, Конго, Таджикистан, Україна. Є кілька країн, де діє ринок, але з деякими обмеженнями. При цьому, найбідніші селяни живуть саме в цих 6-ти країнах. А ось найбагатші селяни живуть в США, де взагалі немає ніяких обмежень щодо продажу с / г землі, в Європі, Латинській Америці та інших країнах з відкритим оборотом землі. «Вся планета і вся наша цивілізація давно вже вирішила це питання. Тільки ми чогось боїмося! », - підсумував Михайло Кухар.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...