У системі Держрезерву України планують Наглядові ради
У системі Держрезерву України планують Наглядові ради

У Державному агентстві резерву України обговорили питання створення Наглядових рад на підприємствах аграрного напряму Держрезерву. Про це повідомляє Державне агентство резерву України.

«Сьогоднішнім заходом ми фактично офіційно стартуємо зі створенням Наглядових рад на підприємствах аграрного напряму Держрезерву, які згодом мають бути створені і по нафтовому напрямку, – заявив голова Державного агентства резерву України, –  Наглядові ради – це наступний крок у підвищенні корпоративного управління, перехід до другого та третього етапу створення ДП «Агрорезерв» та «Нафторезерв». До цього була проведена колосальна робота, результатом якої і стане консолідація підприємств та організацій у єдину юридичну особу та виведе їх діяльність на якісно новий рівень».

Серед головних переваг консолідації Вадим Мосійчук назвав, насамперед, централізоване фінансово-економічне управління, зниження ризиків інвестицій і взаємних поставок, економія трансакційних витрат, збільшення капіталізації підприємств.

Перший етап, який Держрезерв здійснював спільно з аудиторською компанією «Бейкер Тіллі Україна», повноцінно завершено. Результати фінансово-економічного та юридичного аналізу підприємств держрезерву  відображені та викладені у звітах «Бейкер Тіллі».

Згідно даних цього незалежного аналізу оцінка необоротних активів 10 підприємств аграрного напрямку  Держрезерву на 30 червня 2016 року складає 1 млрд грн. Очікується, що після утворення Агро холдингу  вона може зрости як мінімум до 1,5 млрд грн. На разі такий аудит очікує і на нафтовий напрям держрезерву.

За словами генерального директора аудиторської компанії «Бейкер Тіллі Україна» Олександра Почкуна, Державний резерв – унікальний конкурент та гравець ринку.

Створення холдингів –  новітній кейс для України, який покаже, що такі трансформації можливі, вони дієві та ефективні для держави в першу чергу»,  – зазначив Олександр Почкун на прес-конференції.

Важливо наголосити, що Державне агентство резерву України одне із перших після постанови КМУ створює Наглядову раду, до складу якої увійдуть неупереджені незалежні фахівці-експерти. Цей крок має зменшити вплив політиків на холдинги та запобігти одноосібному ухваленню важливих рішень. Це дасть можливість здійснювати контроль за  прозорістю та відкритістю холдингів, підвищити ефективність, а також викорінити корупцію та залучити великі інвестиції в підприємства.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...