Ostchem ініціює розширення дії антидемпінгових мит на аналоги аміачної селітри з РФ
Ostchem ініціює розширення дії антидемпінгових мит на аналоги аміачної селітри з РФ

Група компаній Ostchem ініціює розширення дії антидемпінгових мит на аналоги аміачної селітри з РФ. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на в прес-службу компанії.

"9 березня ми офіційно звернулися до МЕРТ України з проханням провести додаткове (проміжне) антидемпінгове розслідування щодо аміачну селітру і розширити список товарів-аналогів селітри з Росії, на які повинні поширюватися антидемпінгові мита. 15 квітня МЕРТ задовольнив наше звернення і прийняв рішення про початок проміжного перегляду антидемпінгових заходів щодо деяких видів аміачної селітри», – цитують в прес-службі директора по комплаенс Group DF Ігоря Гольченко.

За даними групи, після введення Україною в 2014 році підвищених мит на аміачну селітру російські виробники знайшли спосіб, як обійти українське законодавство.

Вони почали масово завозити по суті ту ж аміачну селітру, ідентичну за хімічним складом, тільки під іншими митними кодами. Фактично йде обман держави, діючі мита просто не працюють», – зазначає Гольченко.

На думку Ostchem, мита необхідно поширити на аміачну селітру з добавками (код 3102 40) та деякі інші товари.

Як зазначає директор по комплаенс Group DF, за останні два роки в Україні з РФ було ввезено понад 500 тис. Тонн звичайної аміачної селітри під виглядом інших видів продукції.

В результаті таких недобросовісних дій Україна недоотримує більше $ 30 млн в рік», – констатує Гольченко.

За даними Ostchem, за період 2013-2015 рр. імпорт аміачної селітри, яка підпадає під дію антидемпінгових мит (код 3102 30), зменшився в 2,5 - до 102,3 тис. т з 256,4 тис. т в рік (в грошовому еквіваленті - до $ 26,5 млн з $ 71 , 5). У той же час, за словами директора по комплаенс Group DF, імпорт аналогів селітри (3102 40) - т. Зв. "Аміачної селітри з добавками", які можуть ввозитися безмитно, виріс майже в три рази - до 225 тис. т з 73,5 тис. т в рік (в грошовому еквіваленті - до $ 49,2 млн з $ 16,5).

Він нагадує, що аналогічну схему "відходу" від мит російські виробники намагалися застосувати і в країнах ЄС, однак Євросоюз в особі всіх 27 країн оперативно провів проміжне розслідування і розширив список митних кодів, які потрапляють під дію мит.

Сподіваємося, що МЕРТ України також оперативно, як і їхні європейські колеги, проведуть розслідування. Ми очікуємо, що в серпні-вересні вже будуть його результати», – резюмує Гольченко.

Як повідомлялося, 13 квітня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила провести проміжний перегляд антидемпінгових заходів щодо аміачної селітри, що імпортується з РФ.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 травня 2018
Кабмін дозволив ввезення аміачної селітри з РФ
Кабінет Міністрів України вилучив нітрат амонію (аміачну селітру) зі списку товарів, які підпадають під заборону ввезення з Росії. Про це пише сайт...
31 липня 2017
Ринок хімічних добрив – на межі апокаліпсису?
Нещодавно аграрну галузь сколихнула новина – на ринку хімічних добрив виявлено ознаки монопольної змови. За офіційними даними Антимонопольного...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...