Гройсмана просять ввести мита на міндобрива РФ
Гройсмана просять ввести мита на міндобрива РФ

Народний депутати Сергій Рудик (округ 198, Черкаська область, БПП фракція) і Олег Петренко (194 округ, Черкаська область, фракція БПП) закликають не допустити зупинки роботи Черкаського «Азоту» і захистити вітчизняний ринок мінеральних добрив від монополізації виробниками з країни-агресора. Про це йдеться у відповідному депутатському зверненні до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та віце-прем'єру Степану Кубіву.

 

 

 

Ми звернулися до Володимира Гройсмана, щоб він негайно ініціював перегляд рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, яким було зупинено введення загороджувальних мит для російських добрив. Щоб це рішення було скасовано вже до 1 липня. А мита, як і передбачалося, були введені для російської продукції терміном на 5 років», — розповів Рудик.

Він також зазначив, що за три роки війни Україна закупили в РФ мінеральних добрив на $550 млн. При цьому російські підприємства, багато з яких пов'язані з військовою промисловістю, мають можливість демпінгувати на українському ринку, заробляючи по $100 на тонні експортованих в Україну добрив і роблячи нерентабельною роботу українських підприємств.

Відзначається, що з грудня Україна намагалася ввести загороджувальні мита, однак це рішення було заблоковано. Таким чином весняно-польові роботи нинішнього року проходили майже повністю на російських добривах.

Це взагалі —... Ідіотизм Ми говоримо, що не беремо російський газ І це питання вирішене Але за кадром залишається кілька галузей, які дуже важливі для України І в яких ми по суті закуповуємо той же "російський газ» у вигляді кінцевої продукції», — заявив нардеп.

У той же час, зупинка українських підприємств негативно впливає на соціально-економічну ситуацію в цілих регіонах. Так, від зупинок черкаського «Азоту» безпосередньо страждають жителі декількох районів Черкаської області.

На підприємстві працюють 5 тисяч наших громадян, а в суміжних галузях — .. Від 20 до 40 тисяч Люди залишаються без зарплат У кількох районах через зупинок промислового гіганта припинилася виплата зарплат навіть працівникам РЕСів, які, здавалося б, прямим суміжником підприємства не є».

Рудик не називає зацікавлені сторони в блокуванні мит на російську продукцію, але впевнений, що такі рішення носили корупційний характер.

Зрозуміло, що не просто так ми купуємо добрива в Росії Очевидно, що тут мова йде про корупцію Якщо корупції там немає, треба просто розблокувати рішення про мита І тоді це буде чіткий показник...», — упевнений депутат.

РБК-Україна

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 липня 2018
Дефіцит азоту, фосфору і калію в ґрунтах – через нестачу міндобрив, – УАК
Останні три роки українські аграрії недостатньо використовують мінеральні добрива через відсутність домовленості між аграрною та хімічною галузями...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...