Українську сою активніше експортуватимуть на ринки ЄС
Українську сою активніше експортуватимуть на ринки ЄС

Сільгоспвиробники зацікавлені як у збільшенні виробництва сої та соєвої продукції, так і у нарощуванні її експорту до країн Європейського Союзу. Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час прес-конференції «Якісним продуктам та сталому агровиробництву в Україні бути!

Європейці розвиватимуть органічне та вільне від ГМО виробництво», яка була організована Міжнародною асоціацією «Дунайська соя» і Австрійською агенцією з розвитку (ADA). 

«Вирощування сої має позитивний ефект для сільського господарства України, оскільки ця культура – ідеальна для сівозміни практично всіх зернових культур. Крім того, соя та соєва продукція, особливо соєвий шрот, користується попитом на європейському ринку, а Україна може стати одним із її основних постачальників. Виходячи з цього, українські виробники зацікавлені в подальшому розширенні виробництва сої в Україні», - зауважила Ковальова.

В 2016/17 МР в Україні з площі 1,9 млн га було зібрано 4,3 млн. т сої, що є рекордним показником за роки незалежності. Середня урожайність склала 23,1 ц/га та є найвищою за останні 27 років. Мінагрополітики та експерти галузі прогнозують зростання в наступному М/Р посівних площ під сою на 100-200 тис га та, відповідно, врожаю сої на 10-13% в порівнянні із поточним періодом.

Наразі майже 40% сої, що виробляється в світі – експортується. З урахуванням експорту продуктів переробки сої (соєвий шрот) на експорт припадає понад 55% світового виробництва сої», - зазначила вона.

Незважаючи на достатньо коротку власну історію з культивації сої, Україна спромоглася за останні 10 років зробити значний прорив. За прогнозами USDA, в поточному 2016/2017 сезоні Україна вийшла на 8 позицію в рейтингу світових виробників сої, а серед найбільших експортерів сої Україна є сьомою з часткою в світовому обсязі торгівлі близько 2%.

Окремо слід відмітити перспективність експорту органічних соєвих бобів з України. За оцінками експертів, у 2016 році він становив понад 11 тис. т, а середня ціна на 50-70% більша за ціну на сою традиційного виробництва. Частка ЄС в експортних поставках української органічної сої перевищує 80%», - відмітила заступник міністра.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...