Українські фермери скоротили споживання енергоносіїв на 85%
Українські фермери скоротили споживання енергоносіїв на 85%

У Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» порахували, скільки палива використовували українські фермери на початку 90-х, і скільки використовують зараз. Про це повідомив доктор економічних наук, завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів ННЦ Олександр Захарчук.

У 1990 році сільгосппідприємства використовували близько 60 кг умовного палива на кожні 1000 грн валової продукції (за цінами 2010 року), а вже у 2015 році відповідний показник становив 10 кг палива.

Таким чином, енергомісткість аграрної продукції знизилася за 25 років аж у 6 разів.

За розрахунками науковців інституту, використання дизельного пального знизилося вчетверо, а бензину – взагалі у 12 разів.

Найголовнішою причиною Захарчук називає те, що сільгосппідприємства стали приватними, що докорінно змінило ставлення фермерів до використання енергоносіїв. Також на розрахунки вплинуло те, що транспортні роботи стали виконувати сторонні організації, а не самі фермери. Ще експерт назвав обґрунтуванням «поширення практики продажу врожаю на умовах франко-тік, франко-елеватор та навіть франко-поле», коли транспортні витрати оплачують самі покупці сільськогосподарської продукції.

Енерголайф.інфо

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...