Світовий банк: земельна реформа оздоровить  економіку України
Світовий банк: земельна реформа оздоровить  економіку України

 

Для прискорення економічного відновлення уряду України потрібно провести чотири ключові реформи. Таку думку висловила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен в інтерв'ю "Дзеркалу тижня". Йдеться про пенсійну, земельну, медичну та антикорупційну реформи.

Нагадаємо, що початку тижня Світовий банк оприлюднив оновлений економічний аналіз, який підтвердив зростання української економіки на 2,3% у 2016 році. Тим не менш, цей показник залишається скромним, тим більше, що частково зростання було забезпечено рекордним врожаєм, який зумовив зростання економіки в четвертому кварталі року на 4,8%.

«Враховуючи нинішні темпи та зважаючи на несприятливу кон'юнктуру на зовнішніх ринках, блокаду на Донбасі та інші чинники, на 2017 рік ми прогнозуємо також незначне зростання у 2%. Для того, щоб прискорити темпи економічного зростання та досягти сталого відновлення, необхідно впроваджувати реформи. Інших рецептів немає", — зазначила Кахконен.

За її словами, вирішальними для оздоровлення української економіки можуть стати  4 реформи.

"Найперша — це пенсійна реформа. З фіскальної точки зору, вона вкрай важлива — 11% ВВП держави витрачається через Пенсійний фонд, при цьому лише половина з цих коштів покривається пенсійними внесками населення, решта фінансується бюджетом. Це величезний дисбаланс", — зазначила вона. За словами директора, майже 70% українських пенсіонерів живуть за межею бідності і потребують захисту держави.

"Другою за важливістю, на наше переконання, є земельна реформа. Вона потребує значних трансформацій, але й сама може стати суттєвим поштовхом для зрушень у разі успішної реалізації. Скасування мораторію, підготовка та відкриття земельного ринку зможуть стати поштовхом до залучення інвестицій у державу", — підкреслює Кахонен.

Третьою найважливішою реформою Кахконен визначила реформу охорони здоров'я. "Система фінансування сфери є вкрай неефективною: Україна витрачає на медицину понад 4% ВВП — відчутно більше, ніж будь-яка країна із схожим рівнем доходів, а якість медичних послуг залишається незадовільною. І це питання не лише неефективного використання бюджетних коштів, а й опосередкованих економічних втрат — збільшення очікуваної тривалості життя на рік підвищує рівень ВВП на душу населення приблизно на 4%", — підкреслює директор.

За її словами, щорічно в Україні через передчасну смертність та інвалідність "втрачається" майже 6 млн років продуктивного життя.

Ще однією ключовою реформою Кахконен вважає антикорупційну реформу, складнощі якої очевидні для всіх, в тому числі – для приватних інвесторів.

Раніше у своїй оновленій економічній доповіді Світовий банк зберіг прогноз зростання ВВП України на цей рік на рівні 2%, але підвищив прогнозний рівень інфляції — з 8,5% до 10%.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 квітня 2017
Як «Батьківщина» шукала твердь під ногами, або Про особливості земельного референдуму від опозиції
«Батьківщина» ініціює проведення референдуму щодо продовження земельного мораторію на невизначений час. Із такою ідеєю виступила її...
14 квітня 2017
Земельна реформа пострадянських країн – досвід Росії
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОСТРАДЯНСЬКИХ КРАЇН Пострадянські країни характеризуються низьким рівнем соціально-економічного розвитку, поширеною...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...