Аграрні розписки залучили в агросектор майже мільярд гривень
Аграрні розписки залучили в агросектор майже мільярд гривень

Спочатку цього року в Україні оформлено 24 аграрних розписок. Про це розповів в інтерв'ю АПК-інформ керівник проекту «Аграрні розписки в Україні» Олексій Омельяненко.

Нагадаємо, що проект аграрних розписок стартував у Полтавській області в 2014 році і відбувається під егідою Міністерства аграрної політики та продовольства України і за участі IFC.

«В 2016 році була підписана 61 розписка на суму близько 370 млн грн. За перші 3 місяці 2017 року вже було підписано 24 аграрні розписки. Згідно з досвідом попередніх років – це лише початок основного сезону їх підписання. Тільки зараз активно підключилися до процесу і з'явилися перші розписки в нових областях – Хмельницькій і Тернопільській. Очікуємо найближчим часом підписання в Сумській та Миколаївській», – стверджує керівник проекту.

Він нагадав, що у 2015 році на самому початку роботи пілотного проекту було підписано 11 аграрних розписок орієнтовно на суму 60 млн грн.

Якщо ж взяти загальну статистику, то за станом на 27 березня 2017 року в Україні за весь період було підписано 96 аграрних розписок, з них 58 фінансових і 38 товарних, за допомогою яких фермери отримали фінансування в обсязі понад 845 млн грн. На сьогоднішній день зобов'язання за 52 розписках були повністю виконані і закриті. Статистика по регіонах виглядає наступним чином: лідером за кількістю розписок є Вінницька область, де було підписано 34 агророзписки, в Полтавській області – 25, Черкаській – 19, Харківській – 11, Хмельницькій – 5, Тернопільській – 2. Як ви бачите, аграрні розписки набирають обороти у всіх пілотних регіонах, що говорить про їх універсальність», – додав Олексій Омельяненко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 квітня 2017
Олена Коробкова: У 2016 році капітальні інвестиції в АПК перевищили позаминулорічні в 1,5 рази
15 квітня минає рік, як у країні змінився склад уряду. AgroPolit.com продовжує вивчати, що це принесло агросектору. Що відбувається з кредитуванням...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...