За якість харчових продуктів будуть битись на двох фронтах
За якість харчових продуктів будуть битись на двох фронтах

Робочу групу з питань покращення фітосанітарного стану в Україні підсилять двома підгрупами: з питань удосконалення законодавства та з практичних питань покращення фітосанітарного стану.  Про це заявив Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

На його думку, головна робоча група змінить системний підхід з управління фітосанітарними ризиками, механізми упередження та боротьби з існуючими загрозами у фітосанітарії.

Робоча група працюватиме над вирішенням нагальних питань в галузі фітосанітарії, що виникають у бізнесу, а також розробить системні рішення для покращення інвестиційного клімату в Україні в цілому з урахуванням позицій усіх учасників ринку», – наголосив він.

Підсилити робочу групу плануються двома підгрупами.
 
До роботи першої підгрупи будуть долучені експерти проекту технічної допомоги Twinning «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин та здоров’я рослин і посилення відповідних інспекційних та лабораторних служб». У рамках підгрупи буде здійснено аналіз вітчизняного законодавства щодо відповідності нормативним ЄС та міжнародним стандартам та напрацьовані законодавчі пропозиції.
 
До повноважень другої підгрупи відноситимуться практичні питання щодо покращення фітосанітарного стану українського збіжжя як в полі, так і в місцях зберігання. До цієї роботи будуть залучені органи місцевого самоврядування, науковці та сільськогосподарські виробники. Члени зазначеної підгрупи вивчать можливість реалізації пілотного проекту з покращення фітосанітарного стану на прикладі чотирьох регіонів – наразі розглядаються території Миколаївської, Полтавської, Одеської та Кіровоградської областей.

Напрацьовані заходи спрямовані на боротьбу з карантинними організмами на території визначених областей, а в подальшому проект буде поширено на всю Україну», — додав Володимир Лапа.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...