В 21 області України стартує нерестова заборона на вилов риби
В 21 області України стартує нерестова заборона на вилов риби

З 1 квітня 2017 року в 21 області України розпочинається нерестова заборона на вилов риби. Про це повідомляє прес-служба Держрибагентства.

Йдеться про: Вінницьку, Волинську, Донецьку, Дніпропетровську, Житомирську, Івано-Франківську, Запорізьку, Луганську, Львівську, Миколаївську, Кіровоградську, Київську, Полтавську, Тернопільську, Харківську, Хмельницьку, Сумську, Рівненську, Чернігівську, Чернівецьку, Черкаську області та місто Київ. Тривалість заборони відрізняється залежно від областей та водойм.

Дотримання рибалками-любителями та рибалками-промисловиками правил є вкрай важливим під час нересту, оскільки він відіграє важливу роль у відтворенні природних ресурсів та підтриманні сталих запасів риби. Кожен рибалка повинен починати з себе – не порушувати правил рибальства, а також інформувати про виявлені порушення», - наголосив голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Відповідно до Правил промислового рибальства у рибогосподарських водних об’єктах України встановлено заборону на добування водних живих ресурсів на час ходу риби на нерест.

Також під час нересту заборонено проведення вибухових та інших видів робіт, добування будівельних матеріалів (видобування піщано-гравійної суміші, розчистку русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо).

Відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства, рибалкам-любителям під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега у межах населеного пункту у дозволених місцях, за межами нерестовищ (межі визначенні у наказах). Заборонено пересування плавучих засобів (човнів), організацію змагань з рибальства, проведення підводного полювання.

Порушення правил рибальства під час нерестової заборони карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства становить від 34 до 170 грн., за грубе порушення правил рибальства – від 340 до 680 грн. Наразі, у ВР перебуває законопроект щодо підвищення відповідальності за порушення правил рибальства (№5262), що передбачає підвищення мінімального штрафу до 1700 грн. крім відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування водних біоресурсів, відповідно до постанови КМУ №1209.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...