Відновлено електронне адміністрування ПДВ для сільгоспвиробників
Відновлено електронне адміністрування ПДВ для сільгоспвиробників

Верховна Рада прийняла за основу і в цілому Проект Закону № 6099 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника». Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Авторами Законопроектустали: Олег Кришин, Оксана Продан та Олег Кулініч.

«За» проголосували 274 народні депутати.

«Блокування додаткових рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ фактично позбавило сільгоспвиробників можливості у встановлені строки зареєструвати податкові накладні у порядку, передбаченому для спецрежиму», – зазначає  один з авторів законопроекту, народний депутат Олег Кулініч.

Він нагадав, що у січні 2017-го, окрім закінчення дії спеціального режиму, на аграріїв чекала ще одна проблема – Казначейством на підставі рішення ДФС були заблоковані додаткові ПДВ-рахунки, які повинні були працювати до 30 січня 2017 року.

Натомість, слідуючи консультаціям ДФС, для уникнення штрафних санкцій, аграрії спрямовували кошти напряму в Казначейство для реєстрації податкових накладних і на свої спеціальні рахунки, самостійно виконуючи законодавчо визначену  функцію держави.

Таким чином, пояснює депутат, сплата на спеціальні рахунки не була врахована у формулі системи електронного адміністрування ПДВ.

Хоча за умови нормального функціонування системи кошти повинні були зарахуватись на спеціальні рахунки і враховуватись у формулі автоматично через їх розподіл з додаткових ПДВ-рахунків у Казначействі. У результаті такого «адміністрування» кошти просто «зависли» на основному електронному рахунку в Казначействі. Більш того, на сьогодні аграрії не можуть повернути ці кошти, оскільки значення електронної формули не було збільшено на ті суми ПДВ, які було перераховано з поточних на спеціальні рахунки», – підкреслює Олег Кулініч.

Таким чином, проектом №6099 передбачено законодавчий механізм одноразового коригування значення формули з врахуванням суми, яка на сьогодні «зависла» на рахунках у Казначействі.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...